Onze nieren vervullen cruciale functies. Ze produceren urine, en die helpt de giftige of nutteloze stoffen afscheiden. Daarmee spelen onze nieren een zuiverende rol voor het hele lichaam. Typisch voor nierziektes is dat ze zich jaren ongemerkt ontwikkelen. Als de eerste symptomen optreden, is er vaak al onherstelbare schade aangericht. Een goede reden dus om de juiste reflexen aan te kweken die de nieren beschermen en enkele opsporingsonderzoeken van nierziektes te laten doen.

Nierfalen voorkomen dankzij screening
Zo’n 250 000 tot 500 000 Belgen lijden aan chronische nierinsufficiëntie of nierfalen. Volgens de Franse nierpatiëntenvereniging Fnair zou een vroegtijdige opsporing nochtans 10% van de gevallen kunnen voorkomen en het nierfalen zelf in 30% van de gevallen met veel jaren kunnen vertragen.
Hoe verloopt de opsporing van nierfalen?
- Regelmatige controle van de bloeddruk, want een te hoge druk kan wijzen op een nierziekte.
- Een urinetest via een urinestaal om de aanwezigheid van eiwit in de urine op te sporen (protëinurie), maar ook van bloed (hematurie) of suiker (glycosurie). Dit wijst op een verstoorde nierfunctie.
- Bij een vermoeden van nierziekte wordt de diagnose bevestigd door een bloedafname waarmee de hoeveelheid van de door de nieren uitgescheiden stoffen gemeten wordt (creatinine, ureum…) Een te hoge waarde van deze stoffen in het bloed wijst op een slechte nierwerking.
- De opsporing van risicopersonen. Zoals reeds aangegeven ontwikkelt een nierziekte zich sluipenderwijs. Mensen met een verhoogd risico op nierfalen moeten dus worden opgespoord zodat die een jaarlijkse screening kunnen ondergaan (urinetest, bloeddruk meten).
Franse nationale federatie voor hulp aan nierlijders (Fnair), www.fnair.asso.fr