PUBLICITÉ

Hoe bescherm ik mijn nieren en wat zijn de gevaren?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/01/2012 - 16h39
-A +A

Onze nieren vervullen cruciale functies. Ze produceren urine, en die helpt de giftige of nutteloze stoffen afscheiden. Daarmee spelen onze nieren een zuiverende rol voor het hele lichaam. Typisch voor nierziektes is dat ze zich jaren ongemerkt ontwikkelen. Als de eerste symptomen optreden, is er vaak al onherstelbare schade aangericht. Een goede reden dus om de juiste reflexen aan te kweken die de nieren beschermen en enkele opsporingsonderzoeken van nierziektes te laten doen.

PUB

Nierfalen voorkomen dankzij screening

Zo’n 250 000 tot 500 000 Belgen lijden aan chronische nierinsufficiëntie of nierfalen. Volgens de Franse nierpatiëntenvereniging Fnair zou een vroegtijdige opsporing nochtans 10% van de gevallen kunnen voorkomen en het nierfalen zelf in 30% van de gevallen met veel jaren kunnen vertragen.

Hoe verloopt de opsporing van nierfalen?

  1. Regelmatige controle van de bloeddruk, want een te hoge druk kan wijzen op een nierziekte.
  2. Een urinetest via een urinestaal om de aanwezigheid van eiwit in de urine op te sporen (protëinurie), maar ook van bloed (hematurie) of suiker (glycosurie). Dit wijst op een verstoorde nierfunctie.
  3. Bij een vermoeden van nierziekte wordt de diagnose bevestigd door een bloedafname waarmee de hoeveelheid van de door de nieren uitgescheiden stoffen gemeten wordt (creatinine, ureum…) Een te hoge waarde van deze stoffen in het bloed wijst op een slechte nierwerking.
  4.  De opsporing van risicopersonen. Zoals reeds aangegeven ontwikkelt een nierziekte zich sluipenderwijs. Mensen met een verhoogd risico op nierfalen moeten dus worden opgespoord zodat die een jaarlijkse screening kunnen ondergaan (urinetest, bloeddruk meten).

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 16h39 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 16h39

Franse nationale federatie voor hulp aan nierlijders (Fnair), www.fnair.asso.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is creatinine? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Creatinine is een stof die in het bloed - soms ook in de urine - wordt gemeten om de nierfunctie te controleren. Maar het creatininegehalte geeft ook de aanwezige hoeveelheid spiermassa aan en dus ook hoe intens iemand aan sport doet.

Nieuw medicijn op de markt voor diabetes Geüpdatet op 01/11/2011 - 11h39

Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft onlangs een nieuw geneesmiddel toegelaten op de markt. De doeltreffendheid ervan in de behandeling van diabetes is bewezen. De grote troef van dit geneesmiddel is dat het niet door het metabolisme van de ni...

Meer artikels