PUBLICITÉ

Hoe beheerst u uw stress?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00
-A +A

Een beetje stress is normaal en onvermijdelijk. Maar wie echt overstrest is, heeft er vaak onvoldoende verweer tegen. Als u de drie manieren kent om uw stressniveau te verlagen, zal u dat helpen om erover na te denken en uw stress onder controle te krijgen.

PUB

Er zijn drie manieren om uw stress te verminderen:

  • Actie: door in actie te schieten, verhindert u dat u overweldigd wordt door emoties. Een voorbeeld: u moet over een maand een belangrijk examen afleggen, en alleen al de gedachte eraan maakt u doodsbang. Als u een studieplan opstelt in combinatie met een 'sportief actieplan', zult u uw rust gedeeltelijk terugvinden. U kunt uw stressniveau dus wel degelijk verlagen, ook al is een 'stressloos' leven onmogelijk!
  • Emotie: deze 'piste' bevat twee sporen: in uzelf kijken en praten over uw gevoelens. Probeer inzicht te krijgen in uw emoties, zodat u er beter mee om kunt. Waarom bent u zo gespannen? Wat is de echte oorzaak? Praat erover met iemand anders. Een voorbeeld: u komt 's avonds kapot van de stress thuis van uw werk. Gevolg: u gedraagt zich echt onhebbelijk tegenover uw partner en kinderen. Als u zegt wat er u op de lever ligt ('Sorry, maar ik ben in een rotstemming, want er waren vandaag enorm veel problemen op het werk'), zullen uw zorgen weliswaar niet verdwijnen, maar zullen uzelf en uw omgeving toch ietwat rustiger worden!
  • Verstrooiing: doe eens iets anders, zodat u niet de hele tijd gefixeerd blijft op uw stress. Wat doet u zoal graag in plaats van voortdurend uw angst te voeden? Een film bekijken, een detectiveroman lezen, uw hond uitlaten, gaan zwemmen, ... Het zal uw gedachten verzetten. Verstrooiing is een goede manier om een 'reserve' aan positieve emoties aan te leggen en uw stress te verminderen.
Deze drie methoden komen wellicht heel banaal over. Toch hebben we de neiging om aan één ervan de voorkeur te geven, en da's jammer. Wie alleen maar verstrooiing zoekt, dreigt op de duur zijn stress te ontvluchten in plaats van er de confrontatie mee aan te gaan via actie. Wie zich beperkt tot actie, zonder te proberen om zijn stress te begrijpen en erover te praten met anderen, stort zich in een vlucht vooruit die op lange termijn wellicht geen oplossing biedt.En wie voortdurend aan introspectie doet zonder te handelen en zichzelf af en toe een plezier te gunnen -toch dé remedie tegen stress- , boekt evenmin vooruitgang! Uiteindelijk is de ideale oplossing: ons actieveld verruimen om te profiteren van deze drie reactiemogelijkheden, die elkaar prima aanvullen.
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leer u wapenen tegen stress! Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Ieder van ons krijgt onvermijdelijk te maken met stresssituaties. Sommigen reageren daar beter op dan anderen. De enen worden ziek of hebben last van vreselijke innerlijke spanningen, anderen kunnen ermee omgaan en hun stress overwinnen. Wat doen ze...

Uw emoties beïnvloeden: het kan... Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

U bent verliefd, droevig, woedend, ontroerd,… Uw emoties lijken spontaan op te borrelen. Ze kunnen u verrassen, hinderen en blokkeren, of ze nu bijzonder prettig of uiterst negatief zijn.

Goed omgaan met stress Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h34

Stress hoort bij het leven. De mens is nu eenmaal een bron van stress voor zijn medemensen. Denk dus niet dat u eraan ontsnapt. Iedereen heeft stress , het is een menselijk gegeven... Maar wat moeten we ermee aan? Er gewoon leren mee omgaan, hem lere...

Stress op het werk: hoe ermee om te gaan? (1) Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Stress op het werk kan op verschillende manieren tot uiting komen en tast ons lichaam op diverse manieren aan. Kantoormateriaal dat niet naar behoren werkt, de telefoon die onophoudelijk rinkelt: het zijn stuk voor stuk lichte stressbronnen . Te veel...

Meer artikels