PUBLICITÉ

Hoe bakt u uw voedsel volgens de Kretenzische methode?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 14h27
-A +A

De positieve effecten van het mediterrane of Kretenzische dieet hebben niet alleen te maken met de gebruikte ingrediënten, maar ook met de bakmethoden.

Welke inspiratie kunt u eruit putten?

PUB

Bakken of niet bakken?

Het bakproces verandert de gebruikte producten. In de meeste gevallen in positieve zin: gebakken voedsel kauwt en verteert makkelijker, wat een doeltreffender voeding bevordert.
Die doeltreffendheid heeft echter ook een prijs: niet alle wijzigingen die onze voeding ondergaat tijdens het bakken, zijn positief.

Intense verhitting (oven, grill…) van de voedingsmiddelen brengt een aantal reacties teweeg: de reactie van Maillard (tussen bepaalde aminozuren en suikerderivaten of verhitte vetstoffen) en de oxidatie van vetstoffen. De molecules die bij deze chemische reacties worden gevormd, zijn heel agressief voor onze eigen, biologische molecules. Zacht laten sudderen in olie (goede warmtegeleider) maakt het daarentegen mogelijk de temperatuur over de hele oppervlakte van het voedingsmiddel snel en homogeen op te drijven.

Rood vlees is brozer

Runds- en lamsvlees zijn vleessoorten die heel gevoelig zijn voor de reacties van Maillard, omdat ze zoveel reactieve aminozuren - lysine en carnitine - bevatten. De gevormde heterocyclische amines behoren tot de mutageenste die we kennen.

Op zeer hoge temperatuur gebakken rood vlees, zoals op de barbecue, maakt geen deel uit van de mediterrane eetgewoonten!

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 01/07/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 14h27

Volgens het EGEA-congres, dat werd gesponsord door Aprifel, over de gezondheidsvoordelen van de voeding in het Middellandse-Zeegebied - Kreta, van 4 tot 9 juni 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Vlees in al zijn vormen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Vlees ligt vandaag onder vuur. Wat is er van aan van die kritiek? Moeten we vlees uit onze voeding schrappen of volstaat het om er wat minder van te eten? Wat moeten we weten over vlees ?

Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Meer artikels