PUBLICITÉ

Hoe acnepuistjes ontstaan: hoe zwartje puntjes uitgroeien tot puisten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/09/2014 - 16h44
-A +A

Het ontstaan van acnepuistjes is een vrij complex proces.

Hoe kan het dat een acnepuistje zich ineens ontwikkelt tot dikke puist?

Het begint allemaal met een verstopte porie die een zwart puntje maakt, ook wel mee-eter genoemd. Vervolgens speelt de aanwezigheid van bacteriën een belangrijke rol.

Nu, het heeft alles te maken met die bacteriën…. We horen vaak dat we puistjes niet mogen openkrabben zonder precies te weten waarom dat niet mag. 

PUB

Van mee-eters tot puisten...

Puistjes verschijnen in verschillende etappes.

De eerste fase is de hyperkeratinisatie: de poriën die verstopt raken.

Het logische gevolg is dat het vet dat op natuurlijke wijze wordt afgescheiden door de talgklieren van de haarfollikels en die normaal dienen om de huid te beschermen, zich in de poriën ophoopt.

Resultaat: er ontstaat een mee-eter (een wit of zwart puntje).

Het is in dit stadium dat de bacteriën in het spel komen.

Ze ontwikkelen zich namelijk in de mee-eter en die is daarvoor het ideale milieu: de bacteriën zitten er warm en beschut tegen het licht, en er is veel vet aanwezig, het voedsel voor de bacteriën. Al gauw veroorzaken de bacteriën een ontsteking: de mee-eter wordt een puist. Die ontsteking verergert nog als de wand van de follikel - een klein zakje aan de basis van elk haartje - het begeeft onder de invloed van de bacteriën en de bacteriën zich ongehinderd in de huid kunnen verspreiden.

Wat valt er tegen puistjes te doen?

Net omdat er bacteriën in het spel zijn, zijn de therapieën gericht op het onderdrukken van de bacteriën doeltreffend.

Antibacteriële gels en crèmes kunnen dus helpen, maar dan mogen ze niet te agressief zijn voor de huid. Als de huid te broos wordt, vergroot het risico op puistjes weer.

Een ander belangrijk element: manipuleer de puistjes niet om ze zogezegd te doen "rijpen".

Het effect kan zijn dat de bacteriën zich nog verder in uw gezicht en op uw vingers verspreiden, maar ook dat ze de wand van de haarfollikels brozer maken en zo het risico vergroten dat die het begeeft. Het gevolg op alle niveaus is een verergering van de ontsteking.

De les is dus wel duidelijk: als u het niet kunt laten om uw puistjes uit te drukken, doe het dan met schone handen, en maak de wondjes vervolgens zorgvuldig schoon… Anders riskeert u een hele bende gedrochten te krijgen in plaats van één enkel geïsoleerd gedrocht

Antibiotica: altijd handig tegen acne, maar...

De rol van de bacteriën verklaart ook waarom antibiotica ook doeltreffend zijn tegen acne. Toch nemen ze tegenwoordig een minder belangrijke plaats in de behandeling in. Dat komt omdat de bacterie die de ontwikkeling van puistjes veroorzaakt, de zogeheten propionibacterium acnes, almaar meer resistent is. De ernstige vormen van acne worden vandaag op meerdere fronten tegelijk aangepakt: antibiotica en een locale doeltreffende behandeling. Als u niets voelt voor zo'n behandeling, maar toch serieus last hebt van onzuiverheden van de huid, probeer dan vooral besmetting door bacteriën te vermijden…

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/09/2014 - 16h44

Inserm, Acné, juli 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ