PUBLICITÉ

Hiv: zelftests te krijgen in de apotheek

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 20/12/2016 - 11h49
-A +A

Sinds 23 november zijn in België zelftests voor hiv-screening vrij in de apotheek te koop. Ze zijn zonder medisch voorschrift te krijgen en vormen een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen aids.

PUB

Hiv-zelftests om laattijdige screening te voorkomen

Besmet zijn met hiv zonder het te weten? Het is helaas een nog heel courante situatie. Zo’n 40 tot 50% van de huidige screenings zijn laattijdige screenings. Dat betekent dat de patiënten al sterk gedaalde T-lymfocytenwaarden hebben - T-lymfocyten zijn afweercellen - of zich al in een stadium van de aidsziekte bevinden. Maar mensen die niet weten dat ze seropositief zijn - en dus geen behandeling krijgen - kunnen hun partner(s) besmetten. Met een vroege screening kan er snel een behandeling worden opgestart en kan tegenwoordig ook het risico dat iemand het virus overdraagt ongedaan worden gemaakt. Een seropositieve patiënt die tijdig wordt opgespoord en behandeld, kan vandaag bovendien een normaal leven leiden en blijft ook gezond.

Wat is het belang van een zelftest voor aids-screening?

Door zelftests ter beschikking te stellen worden screenings toegankelijker, vooral voor de doelgroepen die het meest blootstaan aan hiv. Volgens een studie die in Frankrijk werd verricht - en waar de zelftests al sinds september 2015 vrij te krijgen zijn - doet 40% van de mensen die een zelftest uitvoeren dat voor het eerst. 55% van deze eerste screeners verklaren dat ze niet naar een screeningcentrum waren gegaan als de zelftest niet in de apotheek te krijgen was geweest. De zelftest lijkt dus een bijkomend wapen te zijn in de strijd tegen hiv omdat hiermee een andere doelgroep bereikt wordt.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 20/12/2016 - 11h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Vaccin tegen aids: het onderzoek vordert Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Het aidsvirus verandert voortdurend van vorm, zodat het zeer moeilijk is een vaccin te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een techniek te ontwikkelen om antistoffen te produceren die een groot aantal HIV-stammen kunnen herke...

Kanker screenen: een stand van zaken Gepubliceerd op 03/05/2017 - 17h18

Kanker is vandaag steeds beter te genezen. Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is. E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Meer artikels