PUBLICITÉ

Hittegolf: welke waarschuwingssignalen mag u zeker niet negeren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 21/06/2017 - 15h40
-A +A

Extreme hitte vermoeit omdat ons lichaam een aantal reacties in gang zet die onze lichaamstemperatuur op het normale peil moeten houden. Als dat niet lukt, kan het flink misgaan en kunnen we bijvoorbeeld een hitteberoerte oplopen of last krijgen van uitdroging. Wat moet u wel en niet doen om de warmte te trotseren en een hittegolf te doorstaan? En vooral: wat zijn de waarschuwingssignalen waar u op moet letten?

PUB

Hittegolf: hoe moet u (goed) reageren bij extreme hitte?

Beperk blootstelling aan hitte

Tref een aantal eenvoudige maatregelen om u te beschermen tegen de extreme hitte, zeker als u tot de meest kwetsbare bevolkingsgroep behoort (bejaarden, gehandicapten of zieken die thuis verblijven, hulpbehoevende mensen, zwangere vrouwen, enz.). Zorg ervoor dat het eens goed kan waaien door het huis, sluit overdag de ramen en laat de rolluiken neer, zet ‘s avonds alles open, maak uw huid vochtig, drink heel regelmatig een glas water, blijf voldoende eten, ga tijdens de heetste uren van de dag liever niet naar buiten, doe geen zware lichamelijke inspanningen, breng overdag een paar uur door op een frisse plaats, enz.  

Wissel regelmatig informatie uit

Kwetsbare mensen leven vaak nogal afgezonderd en doen er daarom goed aan om regelmatig van zich te laten horen bij hun familie of omgeving. Omgekeerd is het ook raadzaam dat familieleden vaak eens gaan horen hoe het met hen is. Stel daarom twee lijsten met persoonlijke gegevens op: één lijst van de mensen waarop de patiënt tijdens een hittegolf kan rekenen en één lijst van de mensen die de patiënt kunt helpen (familie, vrienden, buren, dokters, apothekers, gemeente, enz.).

U kunt ook een lijst opstellen van de koele plaatsen of plaatsen met airco buitenshuis waar mensen ’s zomers naartoe kunnen voor wat verkoeling (grootwarenhuizen, bioscoop, museum, kerk, enz.).

Opgelet met geneesmiddelen!

Geneesmiddelen kunnen de effecten van de hitte versterken en zo tot complicaties leiden. Zet de behandeling nooit stop en pas ook de dosis niet aan, maar signaleer elk ongewoon symptoom aan uw huisarts. En neem vooral nooit geneesmiddelen zonder het advies van een arts, ook niet als ze vrij te koop zijn. Aspirine kan bijvoorbeeld de aanpassing van het lichaam aan de hitte verstoren. Paracetamol kan bij extreme hitte de lever aantasten en diuretica (vochtafdrijvende middelen) kunnen eventuele uitdrogingsverschijnselen nog versterken.

Herken de alarmsignalen

Als u de symptomen van uitdroging of een hitteberoerte herkent en kunt opsporen, kunt u snel reageren en zo meteen de nodige handelingen uitvoeren.

Extreme hitte: wat zijn de waarschuwingssignalen en hoe moet u reageren?

De drie volgende signalen geven aan dat het lichaam begint af te zien van de hitte of al in het beginstadium van uitdroging verkeert.

  • Maak uw lichaam en vooral uw voorarmen nat onder stromend water. Dat kikkert meteen op. Voer dat daarna nog op (met een vernevelaar, een douche, enz.) en zorg ook dat uw huid goed geventileerd wordt (tocht, ventilator, enz.).
  • Plotselinge zweetbui bij het drinken van een glas water: drink nog meer water, ook als u geen dorst meer hebt. Blijf ook voldoende eten.
  • Gedurende ongeveer vijf uur niet moeten plassen of donkergekleurde urine: verhoog uw drankverbruik en eet voldoende.

De volgende vijf signalen wijzen op een zonnesteek, uitdroging of een hitteberoerte, alle drie medische noodgevallen.

  • Krampen in de benen, de armen, de billen of de buik: leg elke lichamelijke activiteit stil, drink en ga rusten. Laat de dokter komen als de symptomen langer dan een uur aanhouden of verergeren.
  • Vermoeidheid, gevoel van zwakte of ongewone slaperigheid: ga op een koele plaats zitten. Neem contact op met uw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.
  • Hoofdpijn en/of misselijkheid na blootstelling aan de zon (zonnesteek): ga naar een koele plaats, zorg voor een goede ventilatie van uw huid, besprenkel u met water of neem een fris bad (geen koud bad), leg een zak met ijsblokjes op uw dijen en armen. Bel de ambulance (112) als de symptomen aanhouden of verergeren.
  • Hevige dorst in combinatie met drogere huid of felle vermoeidheid, duizeligheid, slaperigheid of verlies van bewustzijn (ernstige uitdroging): bel meteen naar het nummer 112. Ga in afwachting dat de hulpdiensten arriveren op een koele plaats zitten en drink als dat kan.
  • Hoge koorts (meer dan 39°C), hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken, onsamenhangend spreken, stuipen of krampen, verlies van bewustzijn (hitteberoerte): bel naar het nummer 112. Ga in afwachting dat de hulpdiensten arriveren op een koele plaats zitten, doe uw kleren uit, besprenkel u met water, richt een ventilator op uw huid of zorg voor een koel briesje langs uw huid en leg een zak met ijsblokjes op uw dijen en armen.
Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/07/2015 - 10h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 21/06/2017 - 15h40

Ministère de la Santé, dossier « Canicule et chaleurs extrêmes », 26 mai 2015, http://www.sante.gouv.fr/canicule-et-chaleurs-extremes.html. Agence nationale de sécurité du médicament (Ansm), Bon usage des médicaments en cas de vague de chaleur, Juin 2014.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Zon: wat zijn de symptomen van een zonnesteek? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Een zonnesteek of hitteberoerte is het gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en kan heel ernstig zijn. Soms loopt het zelfs fataal af. Aarzel dus niet om bij de minste twijfel een arts of de hulpdienst te roepen. Bij welke symptomen moet er...

Meer artikels