PUBLICITÉ

Hittegolf en zwemmen: opgelet voor hydrocutie!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2013 - 15h56
-A +A

Deze drukkende en onaflatende hitte begint een dramatische wending te krijgen. Naast oudere mensen en kleine kinderen die letterlijk uitgeput geraken, duiken anderen in het eerste het beste water, met het gevaar te sterven door hydrocutie.

Houd uw hoofd erbij en blijf voorzichtig!

 

PUB

Opgelet voor hydrocutie

Elke zomer worden we tegen hydrocutie gewaarschuwd.
Zo moet u, voordat u volledig in het water gaat, u lichtjes natmaken en dan vooral in het gezicht en de nek. Maar dit jaar, met de warmterecords, verliezen we het hoofd erbij en zien we elke plek met water als een zegen waardoor we soms het bekende anti-hydrocutieritueel vergeten uit te voeren.

Deze thermische schok is een veel voorkomend ongeval in de zomer. Hij onstaat door een abrupte afkoeling wanneer men te snel het water ingaat en in het bijzonder door een te groot verschil tussen de water- en de huidtemperatuur.

Deze schok kan tot bewustzijnsverlies leiden met verdrinking tot gevolg. Het gaat hier dus om een noodgeval.

Situaties die tot hydrocutie leiden
Iedereen kan het slachtoffer van hydrocutie worden, waarbij kinderen en oudere mensen nog een groter risico lopen.
Dit ongeval kan door verschillende factoren in de hand worden gewerkt:

 • heel koud water,
 • lange zonnebaden,
 • intense sportinspanningen,
 • alcoholgebruik,
 • uitgebreide maaltijden.

Wat te doen bij hydrocutie?

 • Als u getuige bent van een hydrocutie, breng dan het slachtoffer aan de kant en verwittig de nooddiensten: 100 in België, 112 vanaf een gsm-toestel (ook in andere landen van Europa).
 • Kijk na of het slachtoffer ademt.
  Zo ja, plaats de persoon in stabiele zijligging.
  Zo niet, wanneer het slachtoffer buiten bewustzijn is, niet ademt en een hartstilstand heeft, begin dan direct met hart-long-reanimatie (mond-op-mondbeademing, hartmassage).
 • Om onderkoeling tegen te gaan, droogt u het slachtoffer af en bedekt u het met een deken tot de situatie terug normaal is.
 • Spreek met de persoon om hem op zijn gemak te stellen en laat hem nooit alleen. Na een gelijkaardig voorval moet de persoon absoluut gedurende de volgende uren in het oog worden gehouden om elke evolutie van zijn toestand direct te kunnen opvolgen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/07/2012 - 10h34 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/08/2013 - 15h56

Szpilman, D. et al., The New England Journal of Medicine, mei 2012. Golden, F. et al., British Journal of Anaesthesia, 1997.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke risico’s lopen we op het strand? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Misschien plant u deze zomer een strandvakantie en bent u vastbesloten om het ervan te nemen! Maar er zijn heel wat valkuilen op het strand, zoals insectenbeten, een onaangename ontmoeting met een kwal, snijwonden, zonneslag, sportongevallen, vrijen...

Hittegolf en pootjebaden: gevaar voor hydrocutie! Geüpdatet op 26/08/2003 - 00h00

De aanhoudende hittegolf kan dramatische gevolgen hebben. Zo raken bejaarden en jonge kinderen niet alleen letterlijk uitgeput, maar springen anderen in de eerste de beste waterplas die ze tegenkomen, op gevaar af voor hydrocutie (plotselinge verdrin...

Pietermansteken Geüpdatet op 17/07/2014 - 10h10

Wie op vakantie gaat naar zee moet niet alleen uitkijken voor kwallen. Pietermannen zijn kleine steekvissen met scherpe stekels die heel pijnlijke verwondingen kunnen veroorzaken! Onze tips om steken te verzachten én vooral te vermijden.

Zes tips voor een zomer in topvorm! Geüpdatet op 25/06/2012 - 12h23

De zomer is er eindelijk. We hebben er zolang naar uitgekeken. Zomer staat synoniem met zon, warmte, vakantie, dagdromen, enz. Enkele tips om fysiek en mentaal in topvorm te geraken zodat u alles uit uw zomer kunt halen.

Meer artikels