PUBLICITÉ

Hippotherapie: de genezende kracht van paarden

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 08/02/2005 - 00h00
-A +A

Hippotherapie is een combinatie van paardrijden en geneeskunde. Ze is zo oud als de mensheid, maar is aan een sterke comeback bezig.

PUB

Het is al lang geweten dat paardrijden goed is voor de gezondheid. Al in de 17de eeuw raadden artsen paardrijden aan aan jichtpatiënten, om hun zieke gewrichten los te maken. Ook de uitvinders van de Duitse en de Zweedse gymnastiek in de 19de eeuw besteedden er veel aandacht aan in hun pedagogische verhandelingen over lichamelijke opvoeding.

Heilzame schommelbewegingen

Dichter bij ons werd hippotherapie weer populair dankzij de reclame die Lis Hartel, een Deense paardrijdster, ervoor maakte. In 1944 kreeg raakt ze volledig verlamd door polio. Ze weigert zich echter neer te leggen bij haar lot en begint intensief paard te rijden om zichzelf weer in handen te nemen. Dankzij haar enorme wilskracht krijgt ze weer controle over al haar spieren, behalve haar beenspieren ter hoogte van de knie. Ze bereikt zo'n graad van perfectie in haar sport dat ze uitverkoren wordt om de kleuren van Denemarken te verdedigen op de Spelen van Helsinki in 1952, terwijl ze nog altijd niet alleen op en van haar paard kan klimmen. En met succes, want ze wint zilver in de dressuur, een prestatie die ze vier jaar later nog eens overdoet in Stockholm. Naast haar sportieve successen bewijst Lis Hartel dat hippotherapie mensen die verlamd raken na een ziekte of een ernstig trauma echt kan helpen. Het principe is eenvoudig: zich verplaatsen te paard, veroorzaakt schommelbewegingen in de romp die sterk lijken op wat iemand voelt als hij wandelt. Deze bewegingen helpen de verloren gegane functies te herstellen, waardoor paardrijders uiteindelijk meer autonomie en meer actievrijheid verwerven.

Het paard als therapeut

Een andere, zeer belangrijke tak van de hippotherapie richt zich tot mensen met gedragsstoornissen of een mentale handicap. In tegenstelling tot de codes die de relaties tussen mensen regelen, is het contact met het paard in de eerste plaats intuïtief en tactiel. Sommige mensen die er niet in slagen om normale relaties te hebben met hun omgeving, slagen er wel in om te communiceren met hun paard. Op die manier krijgen ze meer inzicht in hun omgeving, gaan ze initiatieven nemen en proberen ze zelfs de dialoog aan te gaan, iets waar ze in het dagelijkse leven de grootste moeite mee hebben. Karaktergestoorde kinderen leren dankzij paardrijden ook hun reacties beter te beheersen en krijgen tegelijk meer zelfvertrouwen. Hippotherapie heeft trouwens nog heel wat andere indicaties. Er is maar één absolute contra-indicatie: een ernstige allergie voor... paardenhaar!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 08/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Paardrijden: fysiek en mentaal evenwicht Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h16

Paardrijden is een sportactiviteit die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid voordelen te bieden heeft. En in tegenstelling tot wat sommige vooroordelen beweren, is paardrijden niet schadelijk voor de rug als er geen bestaande rugproblemen...

Genot heeft tijd nodig Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde seksritme. Mannen laten zich leiden door hun driften, raken snel opgewonden en willen even snel klaarkomen. Vrouwen daarentegen willen letterlijk en figuurlijk aftasten en hebben een lang voorspel nodig vóór er...

Kunt u loslaten? Geüpdatet op 16/03/2016 - 12h53

Ons niet vastklampen aan dingen waarover we toch geen controle hebben… Dat is in veel opzichten de sleutel tot rust en sereniteit in het leven. Maar hoe pakken we het aan als loslaten niet onze sterkste kant is? Deze oefeningen kunnen u helpen.

Meer artikels