PUBLICITÉ

High dose rate (HDR) brachytherapie op video uitgelegd

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 03/05/2017 - 17h17
-A +A

PUB

HDR (High Dose Rate) brachytherapie is een revolutionaire nieuwe vorm van inwendige bestraling. Hierbij wordt ziek weefsel tijdelijk blootgesteld aan een hoge stralingsdosis. Onder observatie met CT- en röntgenapparatuur wordt met een bronchoscoop een katheter naar de plaats van de bronchustumor geleid en daar gepositioneerd.

Het andere uiteinde van deze katheter is verbonden met een computergestuurd apparaat. Dit apparaat stuurt een klein radioactief metalen bolletje, of zaadje, door de katheter. De katheter geleidt het zaadje naar het tumorgebied. Door bijstelling van de plaatsingsduur en de positie van de zaadjes kan de stralingsdosis in verschillende delen van de tumor worden geregeld.

Het belangrijkste doel van HDR brachytherapie is het afgeven van korte, nauwkeurig afgemeten stralingsdoses aan een tumor, waarbij gezond weefsel zo min mogelijk aan de straling wordt blootgesteld. Na een serie behandelingen wordt de katheter, en daarmee de radioactieve bolletjes, uit het lichaam verwijderd. Brachytherapie kan ook worden gebruikt voor de behandeling van prostaat- en borstkanker.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 03/05/2017 - 17h17
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ