PUBLICITÉ

Hier en nu als medicijn: mindfulness

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 16/09/2003 - 00h00
-A +A

U komt thuis na een ruzie op het werk. In uw hoofd raast het dispuut verder. Zinloos, en slecht voor uw bloeddruk en hartslag. De "Mindfulness"- methode helpt u om zulke ongezonde patronen te doorbreken.

PUB

Gedragsgeneeskunde

Mindfulness is een techniek die thuis hoort in de gedragsgeneeskunde. Deze tak van de geneeskunde komt overgewaaid uit de VS waar hij Mind-Body Medicine wordt genoemd. De basis ervan bestaat uit cognitieve en meditatieve technieken, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Tussen weten wat gezond voor ons is en het ook werkelijk doen bestaat vaak een kloof. De gedragsgeneeskunde wil die kloof overbruggen en helpt bij het zetten van de stap naar gezond gedrag.

Hier en nu

Bij mindfulness bestaat dat gezonde gedrag erin om los te komen van vastgeroeste emotionele patronen en gedachtepatronen. "Mindfulness brengt je terug naar de realiteit van het hier en nu" zegt dr. Dewulf, psychiater van het Gentse universitair ziekenhuis. Hij heeft de leiding van een cursus waaraan zowel patiënten, artsen en psychologen deelnemen. De deelnemers leren om de realiteit ten volle te ervaren zonder afgeleid te worden door gedachten en emoties.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 16/09/2003 - 00h00 Dewulf D. Hier en nu als medicijn ("Mindfulness"). UZ Letters juli 2003:19-21.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Helpt meditatie tegen depressie? Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm va...

Onze stress leren loslaten Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h08

We gaan gebukt onder routine, de dagen worden korter, de kerstvakantie nadert, tegelijk de meest stresserende van het jaar… Kortom, voor velen is november synoniem van stress . Hoe kunt u weer tot rust komen?

Open aandacht, een wapen om met angst om te gaan? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 11h05

Bent u constant bang om slecht nieuws te krijgen? Bent u een zwartkijker ? Hebt u aldoor het gevoel dat er iets ergs zal gebeuren? Sommige psychotherapeuten proberen die angst te verzachten met de techniek van de open aandacht .

Cursus helpt vliegangst te overwinnen Geüpdatet op 16/03/2009 - 00h00

Universiteit Gent, Brussels Airlines en Brussels Airport organiseren dit jaar opnieuw een cursus tegen vliegangst. Het programma bouwt voort op het succes uit het verleden, ruim 80 procent van de deelnemers geraakte verlost van zijn fobie.

Meer artikels