In 1988 ging ik voor het eerst naar Australië. Als jonge kok mocht ik Freddy Vandecasserie van het toen 3sterren restaurant La Villa Lorraine bijstaan voor een “Belgian Festival” te Perth. Een nieuwe wereld ging voor me open, niet dat ik voor het eerst België verliet, neen, met mijn ouders had ik reeds het geluk om elk jaar een prachtige reis te mogen maken naar een Europese bestemming, en met Chef Freddy mocht ik eerder ook al in Thailand gaan koken. Australia was anders. Toen, was gastronomie iets van Europa. De Australiërs waren nog op zoek. Ondertussen ging ik nog 2 keer naar Sydney, Adelaide en Hunter Valley, een wijngebied 200 km boven Sydney. Ik kookte er de voorlaatste keer 2 dagen op het wijndomein “Wyndham Estate” voor 2 x 400 gasten. De “Wyndham Season Lunches” waren toen een waar succes. Als eerste niet Australiër mocht ik toen de “Lente” eren!!
Nu, in januari 2012 was ik weer van de partij! Deze keer bracht de ontdekkingsreis me van Sydney over Barossa Valley, Adelaide naar Melbourne. Sydney is een prachtige – wereld – stad. Echt mijn ding. Groot maar toch redelijk op mensenmaat, met aangenaam weer en veel lachende mensen. Vandaag ook een culinair paradijs met veel Aziatische invloeden. De “Bridge” en “Opera House” zijn bij alle bezoekers op het netvlies gebrand. Overal water, boten en mooie stranden in de buurt.
Adelaide daarentegen is echt Australië van het volk. The real stuff. Barossa aan haar voeten, de Adelaide Hills, Kangaroo Island op kangoeroe jump afstand, wilde stranden en opvallend veel Europese inwijkelingen. De prachtige wijngaarden van Jacobs Creek met de St. Hugo wijnen, de fijne chardonnays met topper Reeves Point, en natuurlijk de shiraz wijnen waarvoor het land wereldwijd gekend is. Wat zeker ook aan te raden is de wijngaard van de wijn Steingarten boven op de heuvels. Uniek natuur decor waar een echte riesling zoals het hoort wordt gemaakt! Veronica, Australisch topchef, tovert hier ook een lekkere en pure Australische keuken op uw bord. Food&Wine: echt genieten daar! 40°C temperatuur buiten, 14,5% alc. in het glas. Je zou voor minder gaan “ontspannen”...
Melbourne was nieuw op het programma. Wereldstad waardig, zeer aangenaam ingevuld, en druk. Leuk om te bezoeken, maar ook inwisselbaar met sommige andere wereldsteden. Overal restaurants, van alle smaak of soort, maar waar misschien iets teveel “copy paste” wordt toegepast. Groenten komen overal wel aan bod, maar eerder als bijzaak. Ze worden ook altijd apart geserveerd en je vult zelf je portie aan. Dit is dus nog wat verwijdert van mijn Denk Groenten!-Denk Fruit! filosofie. Hier is er dus ook nog werk te verrichten! Misschien moet ik terugkomen om actie te ondernemen en ook het Groenten&Wijn concept op de kaart te komen plaatsen?
Als kers op de taart mochten we de halve finale vrouwen op de Australian Open volgen en dit van op de eerste rij. Wat een ervaring! Met een glas Jacobs Creek Sparkling in de hand zagen we de tennisdames in actie, sommigen met hun ondertussen herkenbare kreun. Niemand minder dan onze eigen Kim Clijsters speelde er topwedstrijden, met spijtig genoeg geen overwinning op het einde. Van de aanwezige Belgen en de vele Australiërs had ze nochtans verdient mogen winnen. Samengevat: Australië heeft iets magisch en is echt Jacobs Creek land! Thank you and see you soon... Lucky Luke