Of ze nu heen en weer, voorwaarts of neerwaarts bewegen, de heupen zijn tot heel wat bewegingen in staat. Ze vormen de echte spil van het menselijk lichaam, maar zij behoren ook tot de meest gevoelige gewrichten.

Verbinding en beweging
Ze stellen ons in staat om te stappen, te gaan zitten, opnieuw recht te staan, te dansen... Uitermate beweeglijk, vormen de heupgewrichten eigenlijk de verbinding tussen enerzijds de heupkom, deel van het bekken, en anderzijds het dijbeen. Anders gezegd, het gewricht verbindt de femurkop (bolvormige kop op het dijbeen) met de heupkom (ook wel acetabulum genoemd), een holte waarin de femurkop mooi past. Deze belangrijke structuur maakt het mogelijk om, dankzij de werking van het kraakbeen, een groot aantal bewegingen te maken. De heupen zijn echter ook broos en kunnen getroffen worden door heel wat verschillende problemen, hoofdzakelijk wanneer men wat ouder wordt.
Artrose van de heup
Artrose, een aandoening die de gewrichten aantast, kan heel wat gewrichten treffen en kan dus ook voorkomen in de heup. De heup is trouwens, na de knie, de plaats waar artrose het meest voorkomt. Heupartrose of coxartrose zou 8 à 10% van de bevolking treffen, hoofdzakelijk vrouwen ouder dan 50 jaar. Gewoonlijk betreffen de eerste symptomen geen pijn ter hoogte van het bekken, zoals men soms denkt, maar wel in de plooi van de lies of in de bilplooi. De pijn verschijnt meestal na een inspanning, zoals stappen bijvoorbeeld. Heupartrose kan ook leiden tot manken. Naast de klassieke artrosebehandelingen, kan de pijn bij mensen met overgewicht soms verlicht worden door enkele kilo's te verliezen. Hierdoor wordt de 'last' die het heupgewricht moet dragen, verlicht. Wanneer het heupgewricht al in belangrijke mate aangetast is, moet eventueel aan een chirurgische ingreep gedacht worden.