PUBLICITÉ

De heup: een essentieel, maar breekbaar gewricht

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
-A +A

Of ze nu heen en weer, voorwaarts of neerwaarts bewegen, de heupen zijn tot heel wat bewegingen in staat. Ze vormen de echte spil van het menselijk lichaam, maar zij behoren ook tot de meest gevoelige gewrichten.

PUB

Verbinding en beweging

Ze stellen ons in staat om te stappen, te gaan zitten, opnieuw recht te staan, te dansen... Uitermate beweeglijk, vormen de heupgewrichten eigenlijk de verbinding tussen enerzijds de heupkom, deel van het bekken, en anderzijds het dijbeen. Anders gezegd, het gewricht verbindt de femurkop (bolvormige kop op het dijbeen) met de heupkom (ook wel acetabulum genoemd), een holte waarin de femurkop mooi past. Deze belangrijke structuur maakt het mogelijk om, dankzij de werking van het kraakbeen, een groot aantal bewegingen te maken. De heupen zijn echter ook broos en kunnen getroffen worden door heel wat verschillende problemen, hoofdzakelijk wanneer men wat ouder wordt.

Artrose van de heup


Artrose, een aandoening die de gewrichten aantast, kan heel wat gewrichten treffen en kan dus ook voorkomen in de heup. De heup is trouwens, na de knie, de plaats waar artrose het meest voorkomt. Heupartrose of coxartrose zou 8 à 10% van de bevolking treffen, hoofdzakelijk vrouwen ouder dan 50 jaar. Gewoonlijk betreffen de eerste symptomen geen pijn ter hoogte van het bekken, zoals men soms denkt, maar wel in de plooi van de lies of in de bilplooi. De pijn verschijnt meestal na een inspanning, zoals stappen bijvoorbeeld. Heupartrose kan ook leiden tot manken. Naast de klassieke artrosebehandelingen, kan de pijn bij mensen met overgewicht soms verlicht worden door enkele kilo's te verliezen. Hierdoor wordt de 'last' die het heupgewricht moet dragen, verlicht. Wanneer het heupgewricht al in belangrijke mate aangetast is, moet eventueel aan een chirurgische ingreep gedacht worden.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose bij honden Geüpdatet op 09/02/2005 - 00h00

Een gezonde hond moet ook gezonde poten hebben. Gewrichtsaandoeningen kunnen immers zo pijnlijk zijn dat ze uw hond sterk hinderen in zijn "actief leven".

Heupdysplasie bij honden Geüpdatet op 01/06/2005 - 00h00

Heupdysplasie veroorzaakt artrose bij zeer jonge honden. Hoe vroeger de aandoening wordt gediagnosticeerd, des te sneller ze kan worden behandeld, zodat u uw vriend een goede levenskwaliteit en lange wandelingen met zijn lievelingsbaasje kunt bieden!

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Meer artikels