PUBLICITÉ

Het zit 'm in het bot!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 02/05/2006 - 00h00
-A +A

Sommige sporters herstellen makkelijker van eenzelfde breuk, andere houden er blijvende gevolgen aan over en moeten hun carrière stopzetten. Hoe komt dat? Welnu, het antwoord schuilt in de beenderen.

PUB

Er leven heel wat misvattingen over onze beenderen. Meestal worden ze beschouwd als onderdelen die even onbuigzaam zijn als een blok gewapend beton. Dat klopt echter niet, integendeel: ze hebben een zekere soepelheid en zijn daardoor bestand tegen een enorme druk van verschillende tonnen! Bij een belasting op het verkeerde moment en de verkeerde plaats daarentegen kunnen ze even makkelijk scheuren als een lucifer. Het bekendste voorbeeld is nog altijd dat van de Franse sprintster Chantal Réga, die haar dijbeen brak bij de start van de 100 meter. En dat zonder de minste schok!

Cissé in de tang

Dat doet meteen ook denken aan het ongeval waarvan de Franse voetballer Djibril Cissé (Liverpool) het slachtoffer was tijdens een wedstrijd tegen Blackburn in oktober 2004. Na een op het eerste gezicht vrij onschuldige botsing voelt Cissé plots hoe zijn linkerbeen alle dienst weigert en valt hij schreeuwend van de pijn op de grond. Verdict: een dubbele breuk scheenbeen-kuitbeen, een heel ernstige blessure. Vroeger betekende een dergelijk ongeval voor veel spelers meteen het einde van hun carrière. Denk maar aan de Britten Brian Clough en Terry Venables, of aan de Belg Luc Nilis. En wie herinnert zich nog de Fransman Laurent Leroy, die zijn rechterscheenbeen brak toen hij bij PSG speelde. Zeven maanden later startte hij weer met de competitie, maar nauwelijks vijf weken later brak zijn scheenbeen opnieuw. Cissé ontsnapte gelukkig aan die complicaties en hervatte al na vijf maanden weer de competitie.

Wisselende prognose

De genezingskansen hangen sterk af van het soort breuk. Onze beenderen zijn immers volledig afhankelijk van de omliggende spieren en de kleine bloedvaten die ze voeden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geneest het bot niet vanuit de breukranden. Het genezingsproces wordt gestuurd vanuit cellen in de bloeduitstorting rond de fractuur. Dat verklaart waarom twee scheenbeenbreuken die er op de röntgenfoto's identiek uitzien, niet noodzakelijk dezelfde prognose hebben. Alles hangt af van de toestand van de omgevende weefsels, en zeker ook van de behandeling. Het komt erop aan de breuk maximaal te immobiliseren, want bij de minste beweging worden de haarvaten afgesneden en stopt het genezingsproces. Om dat te vermijden, wordt de lidmaat in het gips gestopt of vastgemaakt met spillen en spijkers. Tot slot moeten ook de spieren versterkt worden alvorens weer aan de slag te gaan, kwestie van de genezingskansen zo veel mogelijk te bevorderen. Niet alleen het botweefsel speelt immers een rol bij de weerstand, ook de spieren. Vandaar dat ze al hun kracht moeten terugkrijgen. Dat verklaart waarom sommige blessures "fataal" aflopen bij de enen en zonder nasleep genezen bij de anderen.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 02/05/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Renander ontcijferd Gepubliceerd op 01/10/2013 - 11h24

Pijn aan de onderkant van de grote teen op het moment dat de voet op de grond wordt gezet: het is een bekend fenomeen bij sporters, vooral dan bij heel sportieve kinderen en tieners. Misschien is het wel de ziekte van Renander.

Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Scafoïde of bootvormig beentje: opgelet voor de handen! Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h41

Het scafoïde bot of het bootvormig beentje is een klein beentje aan de basis van de duim. Als men voorover valt en met de handen plat op de grond de val wil breken, is het vaak dit beentje dat het moet ontgelden: een breuk van het bootvormig beentje...

Omgaan met scheiden Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Een scheiding is een zeer moeilijk moment, vooral voor diegene die "verlaten" wordt, een moment dat even moeilijk kan zijn als een rouwproces. Er bestaan echter middelen om een dergelijke breuk te boven te komen, verklaart Louise Gardel, psychologe.

Meer artikels