PUBLICITÉ

Het verkoudheidsvirus, een nieuw wapen tegen kanker

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00
-A +A

Na injectie in de leverslagader (a. hepatica communis) kan het verkoudheidsvirus (common cold virus) selectief de kankercellen van een levertumor uitroeien zonder de gezonde cellen te beschadigen. Het virus zou dus de komende jaren een belangrijk wapen tegen kanker kunnen worden.

PUB

Wat is een tumor?

Als cellen van een orgaan kwaadaardig (of maligne) worden, verliezen ze hun specialisatie, hun vermogen om hun functies te vervullen (één van de functies van levercellen is bijv. het regelen van de bloedsuikerspiegel of de glycemie). Ze verliezen ook hun vorm en hun kenmerken. Daarna beginnen ze zich ongecontroleerd en wanordelijk te vermenigvuldigen. Zo ontstaat een tumor.

Behandelingen die nogal grof te werk gaan

Een tumor kan heelkundig worden verwijderd (als het goed begrensd is), het kan met stralen worden vernietigd, men kan chemotherapie geven of de drie methoden combineren. In geval van een diffuse tumor of als de tumor reeds naar andere organen is uitgezaaid, is chemotherapie vaak de enige mogelijkheid. Cytostatica (de geneesmiddelen die bij chemotherapie worden gebruikt) zijn toxische stoffen: door hun toxisch effect kunnen de kankercellen zich minder goed vermenigvuldigen. Maar cytostatica zijn weinig selectief: ze hebben ook toxische effecten op de rest van het lichaam, en de bijwerkingen die daaruit voortvloeien, worden soms zeer moeilijk verdragen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00 Sze D., 27ste Jaarlijkse Wetenschappelijke Bijeenkomst van de Vereniging voor Cardiovasculaire en Interventionele Radiologie, Baltimore, april 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gentherapie en chemotherapie, een winnende combinatie Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Bij de behandeling van kanker blijken combinaties van verschillende behandelingstechnieken zeer doeltreffend te zijn. Volgens een studie bij muizen geeft een combinatie van chemotherapie en gentherapie betere resultaten dan de twee technieken afzonde...

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar? Gepubliceerd op 03/06/2013 - 17h46

Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te ku...

De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Meer artikels