PUBLICITÉ

Het syndroom van Raynaud, een extreme reactie op de koude

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/03/2009 - 00h00
-A +A

Worden uw vingers en tenen stijf en stram zodra het koud wordt en worden ze helemaal wit? Dan gaat het waarschijnlijk om de ziekte van Raynaud. De diagnose van deze onschuldige aandoening maakt het wel noodzakelijk om vooraf de andere mogelijke oorzaken uit te schakelen.

PUB

Syndroom van Raynaud: de andere mogelijke oorzaken uitschakelen

Blootgesteld aan de koude en de vochtigheid, worden de vingers en tenen van mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud snel wit en stijf, met een branderig en soms ook met een pijngevoel. Deze symptomen zijn te wijten aan problemen met de bloedsomloop ter hoogte van de uiteinden van het lichaam. Het gaat om een intense en extreme samentrekking van de bloedvaten ten gevolge van de koude.
Het syndroom komt vrij vaak voor: 5% van de algemene bevolking heeft er last van. In 9 van de 10 gevallen, gaat het bovendien om vrouwen. Dikwijls wordt de diagnose gesteld rond de leeftijd van 25 jaar, na een evolutie van enkele jaren. Vaak is er ook sprake van familiale antecedenten.
De beschrijving van de symptomen volstaat meestal om de ziekte van Raynaud te diagnosticeren. Toch moet de arts vooraf andere mogelijke oorzaken uitschakelen. Sommige ziekten of stoornissen, zelfs het nemen van sommige geneesmiddelen (middelen tegen migraine, bètablokkers) kunnen inderdaad ook een invloed hebben op de vascularisatie van vingers en tenen. Een klinische test, enkele testen van de bloedvaten, een immunologische balans en/of een echo-doppleronderzoek worden soms voorgesteld om bepaalde mogelijkheden te kunnen uitsluiten. Zijn deze onderzoeken negatief, dan kan de diagnose van de ziekte van Raynaud bevestigd worden.

Het syndroom van Raynaud is een onschuldige ziekte

Mensen die het syndroom van Raynaud hebben, kunnen we geruststellen: deze aandoening is vrij onschuldig. Bovendien bereiken de symptomen vaak een hoogtepunt bij jonge vrouwen, waarna de problemen verminderen naarmate de leeftijd vordert om dikwijls te verdwijnen bij de menopauze.
In afwachting moeten alle middelen die de uiteinden van ons lichaam kunnen beschermen, toegepast worden. Dit is trouwens de basis van de behandeling: zich van kop tot teen warm aankleden wanneer men blootgesteld wordt aan koude temperaturen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/03/2009 - 00h00

"Le Quotidien du médecin", 6 maart 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb het altijd koud Gepubliceerd op 23/12/2011 - 20h42

Hebt u het altijd koud ? Is dat wel normaal? Zoek naar de oorzaken op basis van de symptomen die ermee gepaard gaan. U zult dan zeker een oplossing vinden, want het is echt niet aangenaam om het constant koud te hebben!

Ik heb jeuk tussen mijn tenen Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h16

Kriebelt en jeukt het tussen uw tenen? Misschien hebt u wel last van schimmel. Hoe behandelt u ongewenste schimmels en vooral: hoe voorkomt u ze. We verklappen u onze keukengeheimen!

Meer artikels