PUBLICITÉ

Het syndroom van Gougerot-Sjögren: wat is het?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 11h31
-A +A

Droge ogen, een droge mond, pijn in de spieren en oververmoeidheid... Het Syndroom van Gougerot-Sjögren is een zeldzame ziekte die niet levensbedreigend is, maar die wel voor heel wat lijden en verwikkelingen kan zorgen die de levenskwaliteit behoorlijk aantasten.

PUB

Droge mond en droge ogen

Het gaat om een auto-immune ziekte die de exocriene klieren aantast, vooral die klieren die speeksel en traanvocht produceren. Dat vertaalt zich meestal in een droge mond en droge ogen. Maar het Syndroom van Gougerot-Sjögren kan ook verantwoordelijk zijn voor pulmonaire, neurologische, nier- en gewrichtsaandoeningen.

De ziekte brengt het leven van de patiënt niet in gevaar, maar ze kan het leven van de patiënt wel bemoeilijken, vooral op het vlak van levenskwaliteit, maar ook door hevige pijnen.
Het is een zeldzame ziekte, ze komt voor bij ongeveer twee personen op de 1.000.
Negen op de tien patiënten zijn vrouwen. De aandoening kan op elke leeftijd opduiken, maar meestal uit het syndroom zich rond de leeftijd van vijftig jaar.
 

Een moeilijke diagnose

De diagnose van het syndroom is moeilijk te stellen en er zijn heel wat patiënten die lang, gemiddeld vijf jaar, niet weten wat de oorzaak is van hun problemen. Maar de gevolgen van de ziekte zijn wel pijnlijk en invaliderend. Het tekort aan traanvocht heeft een vernietigend effect voor de ogen, terwijl de onvoldoende productie van speeksel catastrofale gevolgen heeft voor de mond en ook snel voor tandschade zorgt, voor pijnlijke letsels aan de mondslijmvliezen en ook slikstoornissen en spijsverteringsproblemen.

De algemeen droogheid gaat vaak gepaard met gewrichtspijn en heeft ook gevolgen voor andere organen (longen, pancreas, het centraal en perifeer zenuwstelsel, enz. )
Het risico op een lymfoom neemt toe en een kind met een moeder die het syndroom heeft, heeft een verhoogd risico op hartafwijkingen. Tenslotte kampen patiënten met dit syndroom ook met andere auto-immune ziekten zoals reumatoïde polyartritis, lupus of sclerodermie.
Het syndroom gaat ook nog eens gepaard met extreme vermoeidheid.

Al die verwikkelingen maken dat de interventie van verschillende specialisten noodzakelijk is en dat er multidisciplinaire consultaties zouden moeten zijn, maar die zijn helaas een zeldzaamheid. Bovendien laat de erkenning van de ziekte en het onderzoek ernaar heel wat te wensen over. Bij gebrek aan een specifieke behandeling, bestaat de verzorging vooral uit het behandelen van de symptomen (kunsttranen, kunstspeeksel, enz.), ook al levert dat vaak teleurstellende resultaten op.#E#
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/05/2013 - 11h31

Persdossier van de Association Française du Gougerot-Sjögren et des syndromes secs, maart 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Droge mond? Zeven tips! Gepubliceerd op 23/06/2015 - 13h37

Een droge mond is een symptoom waar iedereen mee te kampen kan krijgen, maar het treedt vaker op bij oudere mensen. Welke factoren maken dat er minder speeksel is, wat kan men er aan doen en wat zijn de risico's van het droge mond syndroom?

Droge mond: oorzaken en gevolgen Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h12

Wie onvoldoende speeksel produceert, heeft de eigenaardige indruk een droge mond te hebben. Dit gevoel kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Welke kunnen de oorzaken zijn van die droge mond ? En welke zijn de gevolgen?

Droge mond: ziekte of ongemak? Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Een droge mond (in medische kringen ook wel xerostomie genoemd) is een vaak voorkomend symptoom dat een kwart van de bevolking treft. De vraag is of dit gewoon een ongemak is of het resultaat van een echte onderliggende ziekte.

Waarom heb ik droge ogen? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 16h29

Ogen die prikken, een gevoel alsof er zand onder het ooglid zit, een wazig zicht… Veel mensen hebben al last gehad van droge ogen en dat is een onaangename ervaring. Wat zijn de oorzaken? Hoe is het probleem te behandelen? Tekst en uitleg over droge...

Meer artikels