PUBLICITÉ

Het syndroom van Costen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/02/2015 - 15h01
-A +A

Het syndroom van Costen of het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelfs trauma’s behoren tot de factoren die het ontstaan van dit syndroom kunnen verklaren.

PUB

Het syndroom van Costen:  een disfunctie van de spieren in de kaken

Het syndroom van Costen - genoemd naar de arts die het als eerste beschreef - of temporomandibulair syndroom tast het gewricht tussen het slaapbeen (temporo) en de onderkaak (mandibula) aan. Dat is dus de verbinding tussen de onderkaak en de rest van de schedel.

Het is een musculoskelettale disfunctie van het gewricht (spierstoornis, ontwrichting of verwonding van de meniscus tussen de kaken) die zich uit in lokale pijn, maar ook pijn elders in het lichaam.

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Costen?

De symptomen van het syndroom van Costen zijn heel uiteenlopend:

  • Pijn in de onderkaak
  • Knappend gevoel tijdens het kauwen
  • Blokkeringen
  • De mond die maar beperkt open kan
  • Tandpijn
  • Pijn in de slapen en/of oren (oorpijn)
  • Oorsuizen
  • Pijn in het gezicht (zenuwpijn)
  • Hoofdpijn
  • Er kunnen nog andere symptomen nog verder van de mondstreek optreden, zoals pijn in de nek, rugpijn, een stijve nek, vermoeidheid, duizeligheid, evenwichtsstoornissen enz.

De meest voorkomende symptomen zijn weliswaar pijn in de onderkaak en in de oren.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/02/2015 - 15h01

Manuel Merck, Éditions Larousse.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview : Tandenknarsen, een manier stress te ontladen? Geüpdatet op 17/09/2002 - 00h00

Tandenknarsen of bruxisme (van het Griekse woord 'brukhein', knarsen) bestaat uit herhaaldelijk en onwillekeurig knarsen van de tanden zonder functioneel doel, met als gevolg een gevaarlijk afvijlen van de tanden. Bernard Chapotat, tandarts en specia...

Hoofdpijn? Misschien zijn het de tanden wel! Gepubliceerd op 10/03/2017 - 11h44

Tandpijn kan verschrikkelijk zijn, we weten het allemaal. Maar wist u ook dat onze tanden soms elders in ons lichaam pijn kunnen doen? Sommige tandproblemen kunnen pijn in het hoofd veroorzaken. Een woordje uitleg.

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h11

Hebt u last van tandenknarsen? Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

Meer artikels