PUBLICITÉ

Het spiraaltje: hét voorbehoedmiddel bij uitstek?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00
-A +A

Het spiraaltje is een uitstekend voorbehoedmiddel dat helaas te weinig gebruikt wordt omdat er nog altijd een aantal vooroordelen over bestaan. Toch is het een eerstaangewezen methode die voor alle vrouwen geschikt is, ook als ze nog geen kind hebben gehad. Ze is zeer doeltreffend, gebruiksvriendelijk, heeft een lange werkingsduur en houdt geen risico in op kanker of op hart- en vaatziekten.

PUB

Het ANAES in Frankrijk heeft een werkgroep opgericht rond contraceptie. De werkgroep formuleerde een aantal aanbevelingen die het belang benadrukken van een specifiek gynaecologisch consult voor deze kwestie, het feit dat de gebruikster (en ook haar partner) zich achter de gekozen methode moet scharen en het nut van ondergewaardeerde methoden zoals het spiraaltje (IUD of intra-uterien systeem).

Over het spiraaltje bestaan echter nog heel wat vooroordelen. Het is dan ook nog steeds een ondergebruikte contraceptiemethode, terwijl het in feite een economische oplossing is met een grote praktische doeltreffendheid. Dat in tegenstelling tot de pil, die twee nadelen vertoont: het verplichte dagelijkse gebruik en de mogelijke spijsverteringsstoornissen. Het spiraaltje verdient dan ook meer bekendheid en waardering:

  • Het is niet alleen voorbehouden voor 'multipare' vrouwen, d.w.z. vrouwen die al (een) kind(eren) hebben gehad.
  • Als de vrouw het laat wegnemen, bijvoorbeeld omdat ze zwanger wil worden, wordt ze snel weer vruchtbaar, precies zoals met de pil.
  • Het biedt het voordeel dat het zeer lang doeltreffend is, gedurende vijf jaar, en op elk moment zeer gemakkelijk kan worden verwijderd door een gynaecoloog.
  • De pil is doeltreffend, op voorwaarde dat de vrouw ze strikt regelmatig neemt. Dit risico op een ongewenste zwangerschap door vergetelheid bestaat niet met het spiraaltje.
  • Het spiraaltje houdt geen enkel risico in op hart-en vaatziekten of op kanker. En dat terwijl aan alle generaties pillen een risico op een trombo-embolisch accident verbonden is.
  • Het risico op een ontstekingsziekte mag geen rem zijn op het gebruik van het spiraaltje, want het is slechts aanwezig tijdens de eerste drie weken na het inbrengen en kan bij het voorafgaande onderzoek geëlimineerd worden. Vandaar dat het zinloos is om het spiraaltje vaker te vervangen om de kans op infecties te vermijden, want het risico is precies gebonden aan de plaatsing. Het is dus niet het spiraaltje zelf dat een risicofactor vormt voor infecties, maar het hebben van verschillende sekspartners (wat vaker het geval is bij 'nullipare' vrouwen, d.w.z. vrouwen die nog geen kind hebben gehad).
  • Er is geen risico op tubulaire steriliteit, ook niet bij nullipare vrouwen.
  • Het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bij vrouwen met een spiraaltje ligt tien keer lager dan bij vrouwen die geen contraceptie toepassen.

Wat u moet weten

Het spiraaltje is de doeltreffendste "inhaalmethode" als de toegepaste contraceptiemethode faalt, temeer omdat het mag ingebracht worden tot vijf dagen na het "ongeluk" met de pil of het condoom. Het spiraaltje mag al één maand na de bevalling geplaatst worden, terwijl de vrouw pas met hormonale contraceptie mag starten als ze na de bevalling weer begint te menstrueren.

In de praktijk

Het spiraaltje wordt ingebracht door een gynaecoloog, vaak zonder verdoving. Het veroorzaakt vaak minder overvloedige maandstonden. Het wordt uitstekend verdragen. De enkele contra-indicaties vereisen een regelmatige follow-up: om de één of twee maanden na het inbrengen en vervolgens om de zes maanden.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00 Aanbevelingen voor de klinische praktijk van het 'Agence nationale (française) d'accréditation et d'évaluation en santé' (ANAES), 'Stratégies de choix des méthodes contraceptives chez la femme' ('Vrouwelijke contraceptiemethoden: keuzestrategieën'), december 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spiraaltje: de weinig bekende voordelen Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

De ideale contraceptiemethode bestaat niet. Vandaar dat het erop aankomt met kennis van zaken te kiezen. Ziehier enkele nuttige gegevens over het spiraaltje die u misschien een andere kijk zullen geven op dit voorbehoedmiddel.

De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Hormonaal spiraaltje: antibloedingseffect Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h54

Er bestaan twee soorten spiraaltjes. De ene zijn van kunststof met koperdraad, de andere geven een progestatief hormoon af. De eerste groep komt traditioneel het eerst in aanmerking, maar de tweede heeft wel degelijk interessante indicaties en voorde...

Tien vragen over het spiraaltje Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h00

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt . Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra...

Meer artikels