PUBLICITÉ

Het spiraaltje: een bijzonder gebruiksvriendelijk voorbehoedmiddel

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00
-A +A

Het spiraaltje houdt geen dagelijkse verplichtingen in en is vijf jaar doeltreffend. Bovendien kan het makkelijk aangebracht worden door een arts en even makkelijk weer verwijderd worden zodra u zwanger wilt worden.

PUB
Overzicht

Het spiraaltje biedt heel wat voordelen. Als het eenmaal voorgeschreven en ingebracht is door een arts, blijft dit discrete anticonceptiemiddel vijf jaar actief. Het is even doeltreffend als de pil (orale contraceptie). Het wordt dan ook gebruikt door 180 miljoen vrouwen overal ter wereld.

Het bestaat uit een draad van ongeveer 3 cm, meestal van kunststof. Vroeger was het bedekt met koper of zilver, maar het moderne spiraaltje bevat een klein reservoir dat progesteron afgeeft, waardoor er minder risico is op een baarmoeder- of eileiderinfectie.

  • Het spiraaltje is bestemd voor alle vrouwen en kan een oplossing bieden voor vrouwen die af en toe vergeten de pil te nemen of bij wie orale contraceptie gecontra-indiceerd is.
  • Het verlicht ook vrouwen die last hebben van pijnlijke, overvloedige, lange en/of frequente maandstonden. Het progesteron dat het spiraaltje afgeeft, werkt lokaal in op het baarmoederslijmvlies. Het verhindert het slijmvlies om zich te ontwikkelen en vermindert daardoor aanzienlijk het menstruatievolume, zozeer dat één op de drie vrouwen die het spiraaltje gebruiken, niet langer menstrueert. Maar opgelet: deze amenorroe is niet pathologisch, en de maandstonden komen terug zodra het spiraaltje verwijderd wordt.
  • Het spiraaltje is zeer praktisch als voorbehoedmiddel na de bevalling. Het wordt ingebracht zes weken na de bevalling, en de vrouw mag blijven borstvoeding geven.
  • Het is ook geïndiceerd onmiddellijk na een abortus, op voorwaarde dat er geen sprake is van een baarmoederinfectie, een bloeding of een ernstig trauma van het geslachtsapparaat.

Hoe werkt het?

Op die vraag is er nog altijd geen duidelijk antwoord. Wellicht spelen verschillende mechanismen een rol. Zo houdt het spiraaltje de zaadcellen tegen, verhindert het de innesteling van het bevruchte eitje, houdt het de baarmoederwanden uit elkaar enz. Opgelet: het spiraaltje biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties. Bij risicocontacten is het condoom dan ook een must.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00 Kunz J., Journal de la Ménopause 4/2001, Panorama du Médecin 20 februari 2003, nr. 4880.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hormonaal spiraaltje: antibloedingseffect Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h54

Er bestaan twee soorten spiraaltjes. De ene zijn van kunststof met koperdraad, de andere geven een progestatief hormoon af. De eerste groep komt traditioneel het eerst in aanmerking, maar de tweede heeft wel degelijk interessante indicaties en voorde...

Tien vragen over het spiraaltje Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h00

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt . Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Meer artikels