PUBLICITÉ

Het seizoen van de mijten begint!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/10/2013 - 15h47
-A +A

Iedereen denkt dat de zomer het seizoen bij uitstek van de allergieën is. Want de zomer is toch het hooikoortsseizoen... Allergieën voor mijten komen heel veel voor, maar om verschillende redenen ontwikkelen ze zich sterker in de winter. Tekst en uitleg over dit fenomeen in drie vragen.

PUB

Waarom komen allergieën voor mijten meer voor in de herfst en de winter?

Mijten vervuilen het hele jaar door onze woningen, maar ze hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekjes. Ze nestelen zich onder meer in hoofdkussens, matrassen, tapijten, zetels en stoffen knuffeldieren en vermeerderen zich. En ze doen dat sneller in de herfst en de winter. Dan is het koud en vochtig en verwarmen we de woning en luchten we ook minder.

Wat zijn de symptomen van een allergie voor mijten?

Mijten veroorzaken aandoeningen van de luchtwegen, maar ze zijn vaak ook in het spel bij huid- en oogaandoeningen. De meest voorkomende aandoening is allergische rinitis: een lopende neus, continu moeten niezen, jeuk, enz.
Mijten kunnen ook een allergische: rhinoconjunctivitis veroorzaken. De symptomen zijn dezelfde als bij allergische rinitis, met daarbovenop nog tranende en prikkelende ogen en rode vlekken.
Maar ook dermatitis of atopisch eczemen zijn mogelijk. De symptomen zijn rode vlekken en jeuk in het gezicht, op de hoofdhuid en in de huidplooien (knieën, ellebogen, oksels).
Al deze reacties kunnen bovendien leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid en veroorzaken zo een verminderde levenskwaliteit en heel wat hinder in het dagelijkse leven.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/10/2013 - 15h47

Persbericht Stallergènes, 16 januari 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijten: wie zijn ze en wat doen ze? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën...

Meer artikels