PUBLICITÉ

Het principe van Premack: goed belonen is een kunst

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 18/12/2007 - 00h00
-A +A

Zoals Monsieur Jourdain in 'Le Bourgeois gentilhomme' van Molière niet wist dat hij in proza sprak, zo gebruiken wij ook psychologische principes zonder er ons bewust van te zijn. Wie die principes kent, kan ze nochtans nog beter gebruiken door ze op een nog subtielere manier toe te passen. Dat is ook het geval met het principe van Premack.

PUB
Overzicht

- "Mama, ik wil naar mijn vriend Luc..."
- "Prima, maar eerst moet je je schoolwerk afmaken."
Indien u kinderen hebt, kent u dit soort gesprekjes ongetwijfeld. Uw kind vraagt om iets aangenaams te mogen doen en u geeft hem zijn zin op voorwaarde dat hij eerst doet wat voor hem een karwei is. U kunt deze methode op een nog subtielere manier toepassen: stel uw kind, zonder te wachten dat hij het zelf vraagt, iets leuks voor, als 'lokmiddel' in feite, op voorwaarde dat hij een van die ontelbare dagelijkse karweien doet: douchen, zijn bed opmaken, zijn kamer opruimen, de tafel dekken, het gras maaien... Op zo'n ogenblik, zonder het zelf te weten wellicht, gebruikt u het principe van Premack, dat zegt dat "het mogelijk is een gedrag met een lage waarschijnlijkheid te verbeteren door beroep te doen, als lokmiddel, op een ander gedrag met een hoge waarschijnlijkheid". Anders gezegd, indien de waarschijnlijkheid dat uw kind uit eigen beweging de vaatwasmachine gaat leegmaken laag is en dat de waarschijnlijkheid dat hij met zijn Playstation gaat spelen zeer hoog is, kunt u de kans dat uw kind de vaatwasmachine toch leegmaakt verhogen door de twee activiteiten aan elkaar te koppelen.

Ethisch probleem?

Als opvoeder, merkt u dat het hier gaat om een soort manipulatie die niet echt ideaal is als het doel van een geslaagde opvoeding de zelfstandigheid van het kind is! Dit principe is nochtans zeer interessant. Door het principe van Premack te gebruiken, leert u het kind ook aan dat het dat principe ook op zichzelf kan toepassen of aan zichzelf kan opleggen. Het gaat er dus niet uitsluitend om het kind bevelen te geven, een aantal dingen toe te laten en andere te verbieden, maar ook om het te leren het principe op een zelfstandige manier op zichzelf toe te passen.
"Je hebt inderdaad veel huiswerk, maar je kan misschien iets leuks bedenken om jezelf te belonen wanneer je ermee klaar bent..." Zo leert u uw kind psychologische principes kennen,
aanpassen en op zichzelf toepassen. Dit is voor uw kind zeer waardevol in zijn groei naar zelfstandigheid. Wie durft immers beweren dat een ervaren en zelfstandige volwassene echt zin heeft om al die klusjes en karweien te doen die hem opgedrongen worden? U gebruikt het principe van Premack toch ook wanneer u zegt: "Ik ruim die papieren even op en dan maak ik mij een thee" of "ik trek eerst het onkruid uit dit bloemperk en dan ga ik naar het nieuws kijken op de televisie".

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 18/12/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn kind heeft pijn, wat nu? Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Een kind kan vallen, zich pijn doen en wenen en daar sta je dan als ouder, je doet alle moeite om het kind te troosten. Maar je weet niet altijd hoe! Hieronder vindt u alvast een aantal tips die écht helpen.

Durf neen te zeggen tegen uw kinderen! Geüpdatet op 28/06/2010 - 00h00

Alle ouders willen hun kinderen helpen om harmonieus op te groeien. Ze willen hen omringen met liefde en ze alles geven wat ze nodig hebben om zich te ontplooien, en dat is ook gezond. Maar kinderen moeten ook leren omgaan met grenzen. Neen kunnen ze...

Meer artikels