PUBLICITÉ

Het polycysteus ovariumsyndroom

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00
-A +A

Het is een syndroom, een geheel van symptomen: acne, mannelijke lichaamsbeharing, menstruatiestoornissen, ovariumcysten, en nog meer. Het polycysteus syndroom (PCOS) is een vaak voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid en het gaat meestal gepaard met overgewicht.

PUB

Het polycysteus syndroom: niet hetzelfde als een eenvoudige cyste

Een ovariumcyste is een klein zakje gevuld met een soort slijmvlies. Het komt vaak voor, maar het is goedaardig en meestal verdwijnt de cyste spontaan. Het polycysteus ovariumsyndroom daarentegen is een chronische ziekte die gepaard gaat met een hormonaal onevenwicht. Het is een syndroom dat vaak voorkomt en verantwoordelijk zou kunnen zijn voor 70% van alle gevallen van onvruchtbaarheid. Het syndroom gaat gepaard met de aanwezigheid van heel wat harde ovariumcysten, menstruatiestoornissen, overmatige lichaamsbeharing, acne, steriliteit, enz.

Definitie van het polycysteus ovariumsyndroom (de Consensus van Rotterdam, 2003)

• Beeld van polycysteuze ovaria op de echografie: meer dan 12 cysten van 2 à 9 mm op minstens een van de twee ovaria)
• oligomenorrhoe of amenorrhoe (weinig of geen maandstonden), minder dan 8 cycli per jaar of helemaal geen regels.
• Hyperandrogenisme: verhoogd gehalte aan androgenen (mannelijk seksueel hormoon) en of klinische tekenen ervan (overmatige beharing, enz.).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2008 - 00h00 Le Quotidien du médecin, FMC, 31 maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Acne: hoe behandelen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Gemiddeld duikt acne op rond de leeftijd van de 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens, om meestal te verdwijnen rond de leeftijd van 19 jaar. Maar acne zorgt wel voor heel adolescentenellende . Het goede nieuws is dat er doeltreffende en specifi...

Meer artikels