PUBLICITÉ

Het paleodieet: een goed idee?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/02/2015 - 15h01
-A +A

Het paleodieet is de nieuwste hype om te vermageren en weer energie te vinden.

Moeten we onze vuursteenmessen weer gaan wetten, terugkeren naar de grotten en een paleodieet volgen?

PUB

Wat is het paleodieet?

De paleolithische periode is de langste periode uit de prehistoire. Ze begon zo’n drie miljoen jaar geleden en eindigde ongeveer 12.000 jaar voor onze tijdrekening.

In die paleolithische periode zijn onze eerste voorouders op het toneel verschenen.

Om zich te voeden, maakten ze jacht op wild, visten ze in zee of in een rivier en plukten of verzamelden ze kruiden, bladeren, zaden en wortelen.

Voor de bereiding van hun eten gebruikten ze stenen, botten en horens die ze stukje bij beetje fijner leerden bewerken. Ze verbeterden hun levensomstandigheden aanzienlijk toen ze het vuur ontdekten, vermoedelijk zo’n 800.000 jaar voor onze tijdrekening. Maar pas zo’n 40.000 jaar voor onze tijdrekening vonden ze het pottenbakken uit en konden ze echt gaan koken. 

Het paleodieet is niet nieuw! Het kwam al in 1985 op de markt, nadat dr. S. Boyd Eaton een artikel over dit onderwerp had gepubliceerd. Daarin beweerde hij dat de ideale voeding moest overeenkomen met die van onze verre voorouders. Die stierven gezond en kenden geen kanker of andere zogenaamde beschavingsziektes zoals obesitas en diabetes.

De theorie werd nadien door verschillende wetenschappers weer onder de aandacht gebracht. In de Verenigde Staten zijn er over het paleodieet of paleolithisch dieet heel wat publicaties verschenen.

Het paleodieet van de 21e eeuw

Er bestaan verschillende versies van het dieet.

De grote basisprincipes zijn telkens dezelfde:

  • Vis, vlees, schelpdieren, fruit en groenten mogen onbeperkt. Liefst rauw.
  • Geen melkproducten en ook geen boter of room. Onze voorouders kenden immers nog geen veeteelt.
  • Ook geen gedroogde zaden, ook al is het niet bekend of onze voorouders 40.000 jaar geleden de zaden die ze verzamelden niet lieten drogen.
  • Geen aardappelen of peulvruchten. Die moeten gekookt worden om het zetmeel te kunnen verteren.
  • Geen zout of suiker: die producten bestonden toen natuurlijk nog niet. Hetzelfde geldt voor wijn, bier, koffie en thee.

Sommige voorstanders van het dieet sluiten graangewassen volledig uit, met als reden dat de mens toen nog niet aan landbouw deed. Anderen aanvaarden rijst en boekweit.

Rond oliën bestaat er heel wat controverse. Sommigen sluiten ze volledig uit en raden aan om in de plaats gewoon olijven te eten. Maar ze vergeten daarbij blijkbaar dat die oliehoudende vrucht pas eetbaar is nadat ze gepekeld is. En zout is in dit dieet net verboden. Andere, praktischer ingestelde mensen laten oliën van de eerste koude persing toe.

Alles wat op tafel komt, moet natuurlijk van biologische teelt zijn. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/02/2015 - 15h01

Eaton SB, Konner M. Paleolithic nutrition. A consideration of its nature and current implications. N Engl J Med. 1985 Jan 31;312(5):283-9. Synthèse.

Loren Cordain : The Paleo Diet, John Wiley and Sons, États-Unis, 2002.

Cordain L. : « Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. » Am J Clin Nutr. 2000 Mar ; 71(3) :682-92.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
bolleke53

Door hun beperkte 'jachtwapens' zal de buit van onze verre,verre voorouders maar magertjes geweest zijn.Waarschijnlijk bestond hun voeding grotendeels uit planten,bessen en noten en slechts af en toe wat dierlijke eiwitten.

PUBLICITÉ