PUBLICITÉ

Het Oedipuscomplex oplossen

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

'Later trouw ik met mama!' Kinderen kunnen te strk gehecht zijn aan de ouder van het andere geslacht en zeer jaloers zijn op de ouder van hetzelfde geslacht.

PUB

Deze zgn. Oedipusperiode zal een invloed hebben op de kwaliteit van de liefdesrelaties op volwassen leeftijd en moet dan ook in de beste omstandigheden worden beleefd. Enige commentaar van Edwige Antier, kinderarts.

Wat is het Oedipuscomplex?

Alle kleine jongens zijn verliefd op hun moeder, dromen ervan met haar te trouwen en hun vader uit te schakelen. Hetzelfde geldt voor jonge meisjes ten aanzien van hun vader. Freud heeft dat verschijnsel de naam Oedipuscomplex gegeven. In de Griekse mythologie doodt Oedipus zonder het te weten zijn vader, trouwt hij met zijn moeder en verwekt hij bij haar kinderen. Die vereniging wordt door de wetten van alle stammen ten strengste verboden.

Op welke leeftijd begint het Oedipusstadium bij kinderen?

Het begint rond de leeftijd van 3 jaar en bereikt een hoogtepunt rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Het kind tracht dan een bevoorrechte relatie op te bouwen met de ouder van het andere geslacht.Rond de leeftijd van 4 jaar begrijpt het over het algemeen dat het de plaats heeft van een kind en niet die van een rivaal. Dat papa van mama houdt en dat het kind zich niet tussen beide mag plaatsen. En rond de leeftijd van 6 jaar komt alles weer in orde.

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Elk in zijn bed! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mama, ik ben bang, mag ik bij jou in bed komen? Welk kind heeft nooit eens zin om in het bed van zijn ouders te slapen? Welke ouder heeft zijn kind nog nooit toegestaan even bij hem in bed te kruipen? Als de uitzondering een leef- en slaapgewoonte wo...

Meer artikels