PUBLICITÉ

Het Nijlvirus bedreigt het Westen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/08/2002 - 00h00
-A +A

Eerst was er miltvuur of anthrax, maar nu worden de Verenigde Staten en Canada getroffen door een nog ernstiger aandoening.

PUB

De ziekte werd in 1937 in Oeganda beschreven, maar wordt pas sinds 1999 in de Verenigde Staten vastgesteld. Het eerste geval werd gezien in New York. Klaarblijkelijk betreft het geen terroristische dreiging, maar een virus dat door muggen van vogels op de mens overdragen wordt.Een besmette vogel wordt gestoken door een mug. De mug zuigt het bloed van het slachtoffer en neemt daarbij ook virussen op. Bij een volgende maaltijd steekt diezelfde mug een andere vogel of een mens, waarbij de mug zonder het te weten het virus overdraagt.

Nog meer muggen

Vele andere tropische ziekten worden zo overgedragen, maar gewoonlijk kan de gastheer, in dit geval de mug, enkel overleven in topische streken. Het grote verschil met malaria is dus dat de Nijlziekte over heel de wereld kan worden overgedragen.In een persmededeling stelde het persagentschap AFP dat het aantal besmette personen in drie weken tijd gestegen was van 16 tot 160 en op vrijdag 16 augustus alleen reeds tot 152!Volgens de verantwoordelijken van de Centers for Disease Control (CDC) van Atlanta betreft het een echte epidemie. Sinds het begin van het jaar heeft de ziekte reeds 11 slachtoffers gemaakt tegen vorig jaar 9.

Symptomen

Het virus veroorzaakt gewoonlijk verschijnselen die gelijken op die van griep en tast slechts één persoon op vijf aan. Uit de statistieken blijkt desondanks dat het virus in 1 geval op 150 een meningitis (hersenvliesontsteking) of encefalitis (hersenontsteking) veroorzaakt, die fataal kan aflopen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/08/2002 - 00h00 Persmededeling AFP 18/08/02 CERVA - CODA ISP:
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 2...

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Meer artikels