PUBLICITÉ

Het menselijk leven eindelijk gedecodeerd

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2003 - 00h00
-A +A

Vijftig jaar na de ontdekking van de DNA-structuur deelt het "International Human Genome Sequencing Consortium" (IHGSC, het Internationaal Consortium voor de Sequentiëring van het Menselijk Genoom) officieel mee dat het menselijk genoom volledig in kaart is gebracht. Krijgen we hier geen déjà vu-gevoel?

PUB

Ja, natuurlijk! In 2000, tijdens de sterk gemediatiseerde "genoomrace" die de overheids- en de privé-sector uitvochten (respectievelijk het Internationaal Consortium en het Amerikaanse bedrijf Celera Genomics), kondigde president Bill Clinton triomfantelijk aan dat het menselijke genoom voor het eerst ontcijferd was. Enkele maanden later publiceerden beide partijen hun onderzoekresultaten los van elkaar, maar bleek duidelijk dat het onderzoek nog niet voltooid was: slechts 90 % van de genoomsequentie was gedecodeerd. Vandaag is de publiciteitsslag ten einde: het Consortium heeft 99,99 % in kaart gebracht; de ontbrekende gedeelten waren met de huidige gedeelten niet op een betrouwbare manier sequentieerbaar. Ander interessant feit: dit succes wordt behaald twee jaar vroeger dan gepland, en de kostprijs ligt aanzienlijk lager dan aanvankelijk geschat.

De volledige genoomkaart bevindt zich nu in een databank die vrij toegankelijk is voor wetenschappers uit de hele wereld en die het vorige ontwerp vervangt. We benadrukken dat momenteel, nog vóór de sequentiëring voltooid is, al meer dan 1.400 ziekteveroorzakende genen geïdentificeerd zijn. De strijd tegen nog ongeneeslijke ziekten kan doorgaan. Het komt er nu op aan nieuwe instrumenten te ontwerpen om inzicht te krijgen in de erfelijke factoren van bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en geestesziekten. Het is daarbij de bedoeling deze aandoeningen op te sporen vanaf het beginstadium. Andere doelstelling: een technologie ontwikkelen waarmee het volledige genoom van een patiënt tegen een lagere kostprijs in kaart kan worden gebracht. "Ik had nooit durven dromen dat ik als onderzoeker een weg zou afleggen die leidt van de dubbele DNA-schroef naar de drie miljard treden van het menselijke genoom", aldus James D. Watson, die in 1953 samen met Francis Crick de dubbele-schroefstructuur van het DNA ontdekte.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2003 - 00h00 Persbericht van het Internationaal Consortium voor de Sequentiëring van het Menselijk Genoom (IHGSC), Francis Collins, directeur van het Amerikaanse onderzoeksinstituut dat optreedt als partner van het Consortium, maandag 14 april 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Belgische ziekenhuizen: gevaar voor ondervoeding Gepubliceerd op 04/12/2015 - 11h55

Ondervoeding is een te weinig bekend probleem bij ziekenhuispatiënten in België. In elk ziekenhuis van het land zijn nochtans twee tot zes van de tien patiënten ondervoed. Dat is in de eerste plaats gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar het kost de...

Aids biedt weerstand... Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vr...

Meer artikels