PUBLICITÉ

Het koperen spiraaltje, wat verandert het voor de menstruatiebloedingen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/02/2014 - 14h07
-A +A

Naar verluidt zouden de menstruatiebloedingen overvloediger zijn bij vrouwen die een spiraaltje hebben laten plaatsen dat koper bevat.

Is dat wel effectief zo? Gebeurt dat systematisch? Hoe moet men reageren?

We stelden de vragen aan dr. David Elia.

PUB

Wat is het principe van het spiraaltje?

Een anticonceptie die rechtstreeks in de baarmoeder wordt aangebracht

Het spiraaltje is een anticonceptiemiddel waarbij een meestal T-vormig apparaatje in de baarmoeder wordt geplaatst. De horizontale arm van de T is naar boven gericht, de verticale naar beneden. Het is vervaardigd uit polyethyleen en is omwonden met een koperdraadje dat een oppervlakte heeft van ongeveer 380 mm2.
De arts heeft weinig tijd nodig om het spiraaltje op zijn plaats te krijgen. Het onderste uiteinde van de verticale arm van het spiraaltje is voorzien van een draadje, waarvan ongeveer één centimeter uit de baarmoeder blijft.

Vrouwen bij wie een spiraaltje werd geplaatst, kunnen het draadje achteraan in de vagina met de vinger aanraken. Wanneer het ogenblik gekomen is om het spiraaltje te verwijderen, zal de arts alleen maar aan het draadje moeten trekken. De partner zal het draadje, uitgezonderd in bijzondere gevallen, niet voelen. Is dat toch het geval, dan moet de arts wel geraadpleegd worden.

Twee soorten spiraaltjes:

  • Het koperen spiraaltje (dat in twee maten bestaat: short en standard).
  • Het hormonale spiraaltje, dat kleine doses progestatief verspreidt.

De regels zouden overvloediger zijn en langer duren bij vrouwen die een koperen spiraaltje hebben. Klopt dat?
Docter David Elia geeft uitleg.

Verandert de plaatsing van het koperen spiraaltje iets aan de menstruatiebloedingen?

Andere regels bij spiraaltje met koper
Bij de nadelen van het koperspiraaltje, moeten we vermelden dat de menstruatiebloedingen overvloediger kunnen worden en langer kunnen duren.
Eigenlijk is het zo dat ze de neiging hebben om één of twee dagen aan te slepen alvorens echt te beginnen. Die enkele dagen worden gekenmerkt door kleine bruinachtige bloedingen.

Bruine, zwarte of rode kleur?
De kleur van menstruatiebloedingen is afhankelijk van de tijd die het bloed in de vagina doorgebracht heeft. Bij een beperkte bloeding, is het bloed bruin omdat het gestold is. Bij overvloedige bloedingen daarentegen, heeft het bloed te weinig tijd om te stollen en is het bijgevolg felrood. Dit onderwerp verdient extra aandacht omdat heel wat vrouwen denken dat bruin of zwart bloed op een probleem wijst, terwijl het eigenlijk alleen maar te maken heeft met de stollingstijd van het bloed.
Na de eerste, bruinachtige bloedingen, worden de menstruatiebloedingen overvloedig gedurende één tot drie dagen. Daarna - zoals in het begin - laat het einde van de menstruatie één of twee dagen op zich wachten en zijn er nog lichte bloedingen.

Uiteindelijk kunnen we stellen dat, bij vrouwen met een koperen spiraaltje, de menstruatiebloedingen dikwijls wat langer duren (als we rekening houden met de eerste en laatste kleinere bloedingen) en dat ze een beetje overvloediger zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/02/2014 - 14h07

Interview met Dr. David Elia, gynaecoloog. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften en is tevens de auteur van meer dan 35 boeken bestemd voor het grote publiek. http://www.choisirsacontraception.fr/moyens-de-contraception/le-sterilet-diu.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tien vragen over het spiraaltje Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h00

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt . Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra...

De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Meer artikels