PUBLICITÉ

Het komt er niet op aan te diëten, maar gewicht te verliezen...

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, specialist in endocrinologie, diabetoloog en voedingsspecialist, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
-A +A

'Een waarheid als een koe', zult u zeggen... Maar verwart u hier het doel niet met de middelen?

Elke lente slaat de 'dieetwaanzin' weer toe, waarbij ons hét perfecte lichaam wordt beloofd tegen de komende zomer. Maar hoe vind je je weg in de 'dieetdoolhof' (koolhydraatarme, koolhydraatrijke, eiwitrijke,...)?

PUB

Wat is het jojo-effect?

Voor "leken" is het moeilijk om uit te maken welke diëten verantwoord, zinloos of zelfs mogelijk gevaarlijk zijn. Bovendien houdt elke methode gevaar in voor het fameuze "jojo-effect"…. Gewicht verliezen, maar meteen weer aankomen en zelfs meer wegen dan vroeger. De beste manier om het aan den lijve te ondervinden, is "iets doen om af te slanken", onderverstaan: "en nadien helemaal niet meer op zijn gewicht letten". Hoe komt dat? Wel, gewoon omdat ons lichaam niet geneest van de neiging om kilo's bij te kweken. Het heeft maar één doel: een stabiel gewicht behouden, en dat is gemakkelijker door aan te komen dan door af te vallen. Is hier dan helemaal niets aan te doen? Natuurlijk wel, maar het komt erop aan de dingen in de juiste volgorde te doen. Eerste punt: formuleer duidelijk uw doelstelling: niet het juiste dieet vinden, maar gewicht verliezen. Maar waarom wilt u afslanken? Om u beter in uw vel te voelen? Hoe weet u dat u zich beter zult voelen? Op welke verandering hoopt u? In welke zin zal uw gewicht die veranderingen beïnvloeden?

Door uw doelstellingen te verfijnen, doet u aan zelfreflectie en legt u zichzelf sterke streefdoelen op die u echt motiveren. En dat is essentieel, want u wordt geconfronteerd met iets heel intens: eetplezier! Gewichtsverlies heeft namelijk als doel uw evenwicht terug te vinden tussen eetplezier en u goed voelen in uw vel, iets wat u ook wilt bereiken via schoonheid, uiterlijk, zelfrespect, kledij, lichaamsbeweging, … Vandaar dat het belangrijk is dat u duidelijk omschrijft wat lichamelijk welbevinden voor u betekent. Trap daarbij niet in de klassieke valstrik: "Ik zal me pas goed voelen als ik tien kg kwijt ben". Ga eerst na wat het voor uzelf betekent om u goed te voelen en hoe belangrijk of onbelangrijk uw gewicht daarbij is.

Streef naar verandering

Vertaal uw wil om gewicht te verliezen, in de wil om te veranderen. Kritische zelfreflectie is een goede start om uw zelfbeeld te verbeteren.

Tot slot nog dit: er bestaan geen mirakelrecepten. Put uw lichaam niet langer uit met beperkende, eiwitrijke of andere diëten. De enige goede methode, is er één die u heel uw leven lang kunt toepassen. En er is er maar één: een evenwichtige, niet te calorierijke voeding. Ze is wellicht minder hip dan één of ander dieet waar Hollywoodsterren bij zweren, maar het is tegelijk de enige manier om uw gewicht duurzaam onder controle te krijgen.

Gepubliceerd door Dr. Dominique Boute, specialist in endocrinologie, diabetoloog en voedingsspecialist, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jojodiëten: de weegschaal als vijand nr. 1 Gepubliceerd op 05/05/2015 - 16h06

Wie heeft er niet al eens enkele overtollige kilo’s willen kwijtraken? Dat op zich is niet zo moeilijk, alleen komen ze er soms in geen tijd weer bij… Dat is het beruchte jojo-effect : vermageren om nog makkelijker te verdikken.

Geef uw motivatie een duwtje in de rug Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Weer aan sport beginnen doen, bijscholing volgen, stoppen met roken, afvallen... om dat soort doelstellingen te halen is er meer nodig dan alleen maar goede wil. Er komt ook een flinke dosis motivatie bij kijken, en die moet opgebouwd en in stand geh...

Meer artikels