PUBLICITÉ

Het is warm: wat moet ik eten en drinken om zonder risico te vermageren?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 02/07/2012 - 16h15
-A +A

Door de hitte gaat uw lichaam automatisch meer calorieën verbruiken.

Het is bijna een  natuurlijke manier om te vermageren, maar dan moet u uw voeding wel evenwichtig samenstellen en niet om het even wat drinken.

Hier volgt een korte uitleg.

PUB

Regeling van de lichaamstemperatuur

Ons lichaam moet altijd een temperatuur hebben van rond 37°C, ongeacht hoe hoog of hoe laag de buitentemperatuur is (of het -10°C of + 30°C is).

Daarvoor voltrekt zich permanent een hele reeks fenomenen die warmte moeten produceren (thermogenese) of helpen afscheiden (thermolyse).

Als het zeer warm is, gaat dat systeem in een hogere versnelling en verbruiken we zo meer calorieën. Als u niet van airco houdt, zal de hitte uw lichaam verplichten - ongeacht of u dat wilt of niet - om uw energieverbruik op te drijven. En dat is net een van de manieren om gewicht te verliezen.

Maar u mag dan wel niet om het even wat eten!

Olie: de valstrik van de salades en de rauwkost

Als het kwik stijgt, hebben we meer zin in salades en rauwe groentes dan in bœuf bourguignon of raclette. Dat is een goede reflex: groentes bevatten veel water en bij warm weer heeft ons lichaam veel vocht nodig.

Maar wie salades of rauwkost zegt, zegt ook vinaigrette om ze te kruiden. En het belangrijkste onderdeel van de vinaigrette is olie. Of dat nu oliefolie, koolzaadolie, notenolie, zonnebloemolie of een andere olie is, ze bestaan allemaal uit pure vetten. Resultaat: we kriigen gemiddeld 90 calorieën per eetlepel binnen.

Giet dus niet zomaar olie in de slakom zonder erbij na te denken. Zet een doseerpompje op de fles of meet de hoeveelheid met een dessertlepel. En leng de vinaigrette aan met fruitsap (natuurlijk, ongezoet dus!) zoals sinaasappelsap. Dat gaat heel goed bij bijvoorbeeld geraspte wortelen, maar ook bij andere soorten rauwkost.

Om te variëren kunt u ook eens vinaigrettes maken met yoghurt of platte kaas. Die bevatten veel minder vet – en dus ook calorieën – en bevatten veel meer water. Knolselderijsalade gaat heel goed met een vinaigrette van platte kaas en mosterd, en het is zelfs veel verfrissender! Komkommer gaat goed samen met yoghurt en verse tuinkruiden.

Al deze salades leveren zo minder vet, omdat ze light zijn. Ze verteren ook veel makkelijker en leveren meteen ook minder lichaamswarmte. Niets dan goede effecten dus!

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 03/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 02/07/2012 - 16h15
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
'Die vervelende warmte werkt op mijn eetlust'... Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Als het zeer warm is, hebben we minder eetlust . Da's ook normaal. Er treedt dan immers een verfijnd mechanisme in werking waardoor ons lichaam zich beter kan aanpassen aan hoge temperaturen. Luister in dat geval naar uw lichaam: eet minder en drink...

Werken: wat bij een hittegolf ? Geüpdatet op 01/08/2006 - 00h00

Ook al maakt de hitte op het werk weinig slachtoffers, toch kan ze de werksituatie danig bemoeilijken. Vandaar dat het geen kwaad kan om de regels en de juiste reflexen nog even op een rijtje te zetten ingeval het kwik piekwaarden haalt...

Meer artikels