PUBLICITÉ

Het hooikoortsseizoen is (weer) begonnen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/06/2014 - 10h05
-A +A

Nu het mooie weer er opnieuw is, horen we weer overal mensen niezen. Sinds vorig weekend ligt de pollenconcentratie in de lucht twee keer hoger dan de limiet die wordt aangenomen om allergische reacties te veroorzaken.

Wat kunnen we op het werk en elders voor de allergielijders doen?

PUB

De allergie is niet zo erg, maar…

Van hooikoorts (of allergische rinitis met de medische term) ga je natuurlijk niet dood. De eindeloze niesbuien hebben zelfs iets grappigs. Maar steeds meer mensen kampen met de  allergie. Misschien wordt het tijd om de ogen te openen en te zien wat allergielijders echt te lijden hebben. De zichtbare symptomen van allergische rinitis kennen we maar al te goed: niesbuien, een lopende neus, tranende ogen... Maar de ziekte gaat veel verder dan dat. Ze veroorzaakt ook vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, vaak ook astma, jeuk, enz.

Anita durft ‘s zomers zelfs bijna niet buiten te komen omdat ze bang is haar familieleden te storen als ze de hele avond haar neus moet snuiten.

Enzo is overdag doodmoe en slaapt slecht, en hij zit net midden in de examens.

Fabrice heeft astma en krijgt die moeilijk onder controle. Hij kampt hele dagen met ademhalingsproblemen.

En Elise moet 's zomers alle sportactiviteiten in open lucht stopzetten.

 

Laten we de allergielijders niet vergeten

Allergische rinitis, hooikoorts dus, is inderdaad geen zware ziekte en komt ook best wel veel voor. Maar de aandoening is vaak moeilijk te behandelen, al brengen de huidige geneesmiddelen voor de meeste mensen wel verlichting van de symptomen.

Nu we er wat meer over weten, wordt het misschien tijd dat we allemaal iets meer begrip leren hebben voor mensen met de allergie. Zeker als we weten dat bijna een kwart van de mensen in mindere of meerder mate gevoelig is voor pollen.

Als u dus de volgende keer in de metro tegenover iemand zit die continu niest of als uw collega op het werk een hoestbui krijgt die u stoort, zeg dan tegen uzelf: Ik heb er nu een paar seconden, misschien zelfs een paar minuten last van, maar dit moet hij of zij de hele dag ondergaan. En bied een extra zakdoek aan in plaats van geïrriteerd te kijken! 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/06/2014 - 10h05
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Allergie: rinitis neemt af met de tijd Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Er is hoop voor mensen die allergisch zijn. Het aantal episodes van rinitis neemt af met de tijd. De frequentie van de chronische aandoening daalt dus met de leeftijd. Tegelijkertijd is astma een voorspeller van rinitis , net zoals familiale antecede...

Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Meer artikels