PUBLICITÉ

Het hepatitis C-virus tast niet alleen de lever aan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/10/2015 - 09h14
-A +A

Zoals de naam zegt, tast het hepatitis C-virus de lever aan (‘hepar’ in het Grieks). Dat leidt tot levercomplicaties, zoals levercirrose en later ook leverkanker. Maar er is meer: dragers van dit virus lopen ook meer kans om extrahepatische complicaties (bijkomende complicaties buiten de lever) te krijgen, zoals een hartinfarct, een cerebrovasculair accident, nierfalen, diabetes en zelfs depressies. Het goede nieuws is wel dat er nieuwe geneesmiddelen zijn die niet alleen heel doeltreffend zijn en in 90% van de gevallen tot herstel leiden, maar ook voor relatief korte periodes (12 weken) worden voorgeschreven en ook goed verdragen worden. Met deze nieuwe situatie is screening dan ook van groot belang. Prof. Patrice Cacoub* raadt alle mensen aan om zich minstens één keer  in zijn leven te laten screenen.

PUB

Wat zijn de belangrijkste extrahepatische complicaties die het hepatitis C-virus veroorzaakt?

De extrahepatische complicaties of verschijnselen van het hepatitis C-virus zijn weinig bekend, maar nochtans heel belangrijk als men weet dat bijna alle organen door dit virus aangetast kunnen worden.

  • Cardiovasculaire problemen: het feit dat iemand drager is van het hepatitis C-virus vergroot het risico op een hartinfarct en een cerebrovasculair accident, onafhankelijk van de andere al bekende risicofactoren zoals roken, te veel cholesterol, hypertensie enz.
  • Stofwisselingsstoornissen met verhoogd risico op diabetes type 2. Dragers van dit virus lopen meer risico op insulineresistentie, de fase die voorafgaat aan diabetes.
  • Psychische problemen die een geheel van tekenen omvatten die wel vaker worden waargenomen bij mensen die besmet zijn met het hepatitis C-virus: vermoeidheid, depressie en cognitieve problemen (concentratieproblemen, geheugenproblemen, spraakstoornissen en visuele stoornissen).
  • Nieraandoeningen: het virus veroorzaakt echte nierziekten met risico op nierfalen.
  • Lymfomen: patiënten die besmet zijn met het hepatitis C-virus lopen een groter risico om bepaalde types lymfomen te ontwikkelen (bloedkankers).
  • Vaatziekten, zoals vasculitis, een ontsteking van de bloedvaten die een impact kunnen hebben op alle weefsels en organen (huid, nieren, zenuwen, hart enz.). Er bestaat een direct verband tussen het hepatitis C-virus en bepaalde vormen van vaatontstekingen. 

Lopen alle mensen die in contact zijn geweest met het virus risico op complicaties?

De complicaties treden op als het hepatitis C-virus in het bloed circuleert. Er bestaan twee testen om dat op te sporen: in de eerste test gaat men op zoek naar antistoffen die zich tegen het virus keren. Op die manier worden mensen opgespoord die in contact zijn geweest met het virus. De andere test meet het aantal virale partikeltjes in het bloed (de virale belasting). Op die manier kunnen de activiteit van het virus en zijn vermogen om zich in het lichaam te vermeerderen, worden bepaald. In dat laatste geval spreken we van viremie.

Extrahepatische complicaties doen zich maar voor als het virus actief in het bloed circuleert. Patiënten met positieve viremie (aanwezigheid van het virus in het bloed) lopen dus het grootste risico. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/10/2015 - 09h14

In samenwerking met Patrice Cacoub, Professor Inwendige Geneeskunde, diensthoofd in het ‘Hôpital de la Pitié-Salpêtrière’, docent aan de Sorbonne en de ‘Université Pierre et Marie Curie’.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ