PUBLICITÉ

Het hart van onze kinderen is in gevaar!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/03/2017 - 09h29
-A +A

De gezondheidsinstanties herhalen regelmatig hun advies dat regelmatige lichaamsbeweging op dagelijkse basis noodzakelijk is. Maar die raad komt niet bij iedereen aan: de helft van de kinderen beweegt tegenwoordig minder dan één uur per dag. Dat gebrek aan beweging heeft op termijn onvermijdelijke gevolgen voor het risico op hart- en vaataandoeningen.

PUB

Gebrek aan lichaamsbeweging bij jongeren neemt explosief toe

In 1971 liep een kind 800 meter in drie minuten. Vandaag doen kinderen vier minuten over dezelfde afstand. Op dit punt is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klaar en duidelijk: kinderen tussen vijf en zeventien jaar zouden elke dag 60 minuten fysieke activiteit moeten verrichten om hun cardiovasculair gezondheidskapitaal te versterken. Te weinig kinderen doen dat.

Overconsumptie van schermen op het beklaagdenbankje

Kinderen tussen drie en zeventien jaar zitten gemiddeld drie uur per dag voor een scherm. Voor de leeftijdsgroep van dertien tot achttien jaar ligt dat gemiddelde zelfs op 4.30 uur per dag in de week en op 6 uur per dag op weekenddagen. Maar hoe meer tijd kinderen zittend doorbrengen, hoe minder ze natuurlijk bewegen en gebrek aan lichaamsbeweging is volgens de WHO een van de grootste risico’s op sterfte in de wereld.

Het is meteen een oproep aan de ouders om hun kinderen aan te porren zo veel mogelijk bij hun schermen vandaan te komen, en ze als gezond alternatief vooral fysieke activiteiten voor te stellen. Met andere woorden: doe uw kinderen uit die zetel komen en laat ze bewegen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/03/2017 - 09h29
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Geen tv in de kinderkamer Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

De gelijktijdige conclusies van drie studies liegen er niet om: hoe meer kinderen tv kijken, hoe slechter ze het doen op school. Een tv in hun kamer vermindert hun intellectuele scores, terwijl de tijd die ze doorbrengen voor het scherm, een indicato...

Astma: hoe schat je het risico in voor adolescenten? Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

Een verhoogd risico op astma tijdens de adolescentie, kan al opgespoord worden tijdens de kindertijd. Een combinatie van bronchiolitis en een gevoelige reactie ten aanzien van allergenen zijn factoren die het later optreden van astma kunnen voorspell...

Kinderopvang beschermt tegen leukemie! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h28

De link tussen kinderopvang en leukemie? Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Meer artikels