PUBLICITÉ

Het hart is een spier die je moet trainen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Het hart is een spier, dat mogen we niet vergeten, en zoals elke spier ontwikkelt hij zich dankzij lichaamsbeweging. Ook hier geldt het spreekwoord: rust roest. Voldoende bewegen is dus de boodschap, ongeacht of u vroeger een hartinfarct hebt gehad of niet.

PUB

Een sedentaire levensstijl is de vijand van het hart, om niet te zeggen zijn aartsvijand, samen met overmatige consumptie van dierlijk vet en tabak. Dat is ook makkelijk te begrijpen: cholesterol doet de kransslagaders, die het hart van zuurstof voorzien, dichtslibben, tabak doet ze samentrekken en gebrek aan lichaamsbeweging doet ze afsterven. Door de combinatie van die drie factoren krijgt de hartspier te weinig zuurstof. Gezond eten, niet roken en voldoende bewegen: het kán. Het komt erop aan te weten hoe u uw hart moet trainen.

U doet al aan sport

In de praktijk zijn er twee mogelijkheden: u beoefent een sport of niet. Doet u regelmatig aan sport, dan moet u daarmee doorgaan en regelmatig op controle gaan bij uw arts. Bent u ouder dan 45 jaar, dan moet u een inspanningstest laten uitvoeren. Hebt u al een hartinfarct gehad, dan moet u geleidelijk weer de draad opnemen, maar er wel meteen werk van maken. Ook in dat geval moet u samen met uw huisarts of uw cardioloog de beste oplossing zoeken. Zo moet u leren om langer op te warmen, voldoende lang te recupereren en meer rekening te houden met het weer, vooral dan met koude. U moet ook beter uw vorm van de dag leren in te schatten. Ten slotte is het veiligheidshalve sterk aan te raden uw gsm bij u te hebben en enkele trinitrinetabletten, voor het geval dat.

U wilt (opnieuw) beginnen te oefenen?

U wilt opnieuw beginnen te oefenen? Dan moet uw leuze luiden: "Langzaam aan en vaak". Uithouding is veel beter voor het hart dan intensiteit. Als u bijvoorbeeld graag jogt, kunt u het best twee of drie sessies plannen van een halfuur tot één uur per week. U mag vooral niet forceren: buiten adem zijn en geen stem meer hebben, zijn uit den boze! Loop in een constant en rustig tempo. Het probleem is dat mensen vaak hun lichaam slecht kennen: ze weten niet echt wat er met hun hart gebeurt tijdens inspanningen. Vandaar het belang van snelheids- en frequentiemeters, waarmee u via een polshorloge en een op uw borst geplaatste sensor uw hartslag kunt meten. Vóór de training bepaalt u de minimum- en maximumfrequentie, en u houdt zich daaraan. U zult twee keer aangenaam verrast zijn: uw zult het rustiger aanpakken én verder lopen! Het frequentiebereik is makkelijk te berekenen in percentage van de maximumfrequentie. Die is 220-leeftijd. Bent u 50 jaar, dan bedraagt ze dus 170/min. Uw bereik mag tussen 60 en 80 % liggen, dus tussen 102 en 136 slagen per minuut. Uiteraard moet u daarover praten met uw arts, zodat hij u het juiste advies kan geven. De sporten die de uithouding bevorderen, zijn bekend: wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, langlaufen, rollers, … De andere sporten zijn echter ook interessant, als ze voor u geschikt zijn tenminste.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00 Dr. Stéphane Cascua. Le sport est-il bon pour la santé ? Editions Odile Jacob. 2002 ; Dr. Michel Fischbach. Guide pratique du cardiaque. Editions Frison-Roche, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

Hoe krijg ik mijn bloeddruk omlaag? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 12h30

Als u last hebt van een te hoge bloeddruk , mag u zeker niet alle heil verwachten van uw eventuele medicatie. U zult ook uw levenshygiëne moeten aanpassen. Vaak volstaat dat zelfs al om uw bloeddruk omlaag te krijgen zodat u niet elke dag pillen moet...

Zin om te swingen? Haal dan uw golfstick boven! Gepubliceerd op 03/10/2011 - 14h31

Regelmatig (opnieuw) bewegen na een hartaanval is absoluut noodzakelijk voor een goed herstel. Beleeft u daarnaast ook plezier aan regelmatig sporten , dan zult u er beslist baat bij hebben. U bent een groenliefhebber? Waag u dan eens aan golf !

Meer artikels