PUBLICITÉ

Het hantavirus-syndroom: via knaagdieren op de mens overgedragen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/09/2012 - 11h28
-A +A

Het hantavirus-syndroom is een virale ziekte die de mens oploopt door contact met knaagdieren die het virus dragen.

Besmetting met het hantavirus veroorzaakt ernstige long- of nierinfecties die soms dodelijk kunnen zijn. De ziekte kan niet worden behandeld, maar ze komt gelukkig zelden voor.

PUB

Het hantavirus-syndroom:  een door knaagdieren overgedragen zoönose

Het hantavirus-syndroom behoort tot de zoönosen, dat zijn ziektes die worden overgedragen van dier op mens.

Het hantavirus wordt vooral door knaagdieren overgedragen. Het virus zit in de urine, de uitwerpselen en het speeksel van deze kleine dieren. Mensen raken besmet door contact met de uitwerpselen, maar ook door inademing van virale deeltjes op plekken waar de knaagdieren zich massaal ontlasten.

Dat is allicht ook de oorzaak van de epidemie die is uitgebroken in het nationale park van Yosemite in Californië. Bijna 10.000 mensen zijn er deze zomer een poos geweest en zouden tijdens hun verblijf besmette stofdeeltjes hebben ingeademd. Zes mensen hebben een hantavirus-syndroom ontwikkeld, twee ervan zijn intussen overleden.

Voorlopig zijn er nog geen gevallen bekend van overdracht van mens op mens.

Onder de vakantiegangers waren 53 gezinnen uit Frankrijk die op de camping Curry Village van het Yosemite Park hadden gelogeerd. Er bestaat geen gevaar dat het virus zich in Frankrijk via deze mensen verder zou verspreiden, omdat het niet van mens op mens wordt overgedragen.

Hantavirussen komen overal ter wereld voor. Er bestaan vijf stammen. Afhankelijk van de stam kan het hantavirus de longen of de nieren aantasten.

Het virus dat in België circuleert, is minder gevaarlijk dan dat in Californië. Het is niet dodelijk, tenzij in uiterst zeldzame gevallen.

Wat zijn de symptomen van het hantavirus-syndroom?

Het hantavirus-syndroom begint met onschuldige symptomen die aan griep doen denken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, stijfheid.

Soms zijn er ook klachten van buikpijn, diarree en braken.

Afhankelijk van welk virus in het spel is, kan de infectie snel leiden tot nierfalen en soms een dodelijke afloop hebben.

Als de longen zijn aangetast, heeft de patiënt last van hoesten en ademnood die  allebei snel kunnen verergeren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 11h28

Source : Le Parisien, 1 september 2012. Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hantavirusinfectie: nog een plattelandsziekte Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Vorige week hebben we de reeks over de ziekte van Lyme afgesloten. Deze week bespreken we een andere ziekte die ook voorkomt in onze bossen en op het platteland, nl. een ziekte die door het Hantavirus wordt veroorzaakt.

Tularemie: besmette prairiehonden? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Prairiehonden zijn sympathieke knaagdieren van dezelfde familie als de eekhoorns (Sciuridae). Prairiehonden leven in Noord-Amerika in grote grasvelden. Ze worden in ons land geïmporteerd, samen met de ziekten waaraan ze lijden.

Leptospirose bij honden Geüpdatet op 16/02/2005 - 00h00

Koorts, anorexia, braken en uitdroging zijn symptomen die bij heel wat ziekten voorkomen. Toch is er één ziekte waaraan u specifiek moet denken, zeker als uw hond in contact is gekomen met wilde knaagdieren of met stilstaand water: leptospirose.

Meer artikels