Het hantavirus-syndroom is een virale ziekte die de mens oploopt door contact met knaagdieren die het virus dragen.
Besmetting met het hantavirus veroorzaakt ernstige long- of nierinfecties die soms dodelijk kunnen zijn. De ziekte kan niet worden behandeld, maar ze komt gelukkig zelden voor.

Het hantavirus-syndroom: een door knaagdieren overgedragen zoönose
Het hantavirus-syndroom behoort tot de zoönosen, dat zijn ziektes die worden overgedragen van dier op mens.
Het hantavirus wordt vooral door knaagdieren overgedragen. Het virus zit in de urine, de uitwerpselen en het speeksel van deze kleine dieren. Mensen raken besmet door contact met de uitwerpselen, maar ook door inademing van virale deeltjes op plekken waar de knaagdieren zich massaal ontlasten.
Dat is allicht ook de oorzaak van de epidemie die is uitgebroken in het nationale park van Yosemite in Californië. Bijna 10.000 mensen zijn er deze zomer een poos geweest en zouden tijdens hun verblijf besmette stofdeeltjes hebben ingeademd. Zes mensen hebben een hantavirus-syndroom ontwikkeld, twee ervan zijn intussen overleden.
Voorlopig zijn er nog geen gevallen bekend van overdracht van mens op mens.
Onder de vakantiegangers waren 53 gezinnen uit Frankrijk die op de camping Curry Village van het Yosemite Park hadden gelogeerd. Er bestaat geen gevaar dat het virus zich in Frankrijk via deze mensen verder zou verspreiden, omdat het niet van mens op mens wordt overgedragen.
Hantavirussen komen overal ter wereld voor. Er bestaan vijf stammen. Afhankelijk van de stam kan het hantavirus de longen of de nieren aantasten.
Het virus dat in België circuleert, is minder gevaarlijk dan dat in Californië. Het is niet dodelijk, tenzij in uiterst zeldzame gevallen.
Wat zijn de symptomen van het hantavirus-syndroom?
Het hantavirus-syndroom begint met onschuldige symptomen die aan griep doen denken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, stijfheid.
Soms zijn er ook klachten van buikpijn, diarree en braken.
Afhankelijk van welk virus in het spel is, kan de infectie snel leiden tot nierfalen en soms een dodelijke afloop hebben.
Als de longen zijn aangetast, heeft de patiënt last van hoesten en ademnood die allebei snel kunnen verergeren.
Source : Le Parisien, 1 september 2012. Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.