Fastfood vind je in grote steden op alle hoeken van de straat, waar ook ter wereld... Jongeren die voortdurend fastfood verorberen uit het vuistje, moeten echter weten dat ze bijzonder ongezond eten...

Fastfoodrestaurants zitten de hele dag door vol. Het concept is dan ook goed uitgekiend: de kwaliteit en de hygiëne van de producten zijn onberispelijk (de levensduur van een hamburger is beperkt tot enkele minuten ), de omgeving en inrichting zijn kindvriendelijk en de tenten zijn strategisch gelegen (dicht bij een warenhuis, in een winkelbuurt, vlak bij een school, ). De voedingswaarde van onze maaltijden is stilaan aan het verbeteren. Zo is het gamma aangepast en bevat het meer groenten, melkproducten, lichte sausen, vis, vegetarische gerechten, Die mentaliteitsverandering is ook voelbaar in de fastfoodketens. Eén ervan benadrukte onlangs dat we slechts af en toe haar restaurants mogen bezoeken
Fastfood, fat food
Te veel fastfood bedreigt evenwel het voedingsevenwicht. Dit begrip is goed bekend bij het grote publiek, maar die vaststelling moest wel nog bewezen worden. Dat deed een onderzoeksteam in Maryland (Verenigde Staten). Het volgde tussen 1994 en 1998 6.212 kinderen van 4 tot 19 jaar (1). Zoals te verwachten was, is fastfood koning in hamburgerland: één op de drie ondervraagde kinderen verklaarde bijna elke dag fastfood te eten, ongeacht leeftijd, geslacht, inkomen van de ouders, staat en etnische afkomst. Aan fastfood verslaafde kinderen namen in vergelijking elke dag meer calorieën (+ 187 kcal) in, meer calorieën per gram eetwaar (+ 0,29 kcal/g), meer totale vetten (+ 9 g), meer totale koolhydraten (+ 24 g) en meer toegevoegde suikers (+ 26 g), en dronken meer frisdranken (+ 228 g) dan kinderen die geen fastfood aten. Hun 'fastfoodmenu' bevatte bovendien minder vezels (-1,1 g), melkproducten (- 65 g), groenten en fruit (- 45 g).
Extra grote maten
De hegemonie van de fastfood in de eetcultuur van Amerikaanse jongeren is wellicht gedeeltelijk verantwoordelijk voor de explosieve toename van overgewicht in die leeftijdsgroep. Reden dus om ons zorgen te maken over de omvang van een fenomeen dat vandaag ook onze jeugd bedreigt. Momenteel is er nog geen reden tot paniek, ook al is waakzaamheid geboden! Uit een recente Deense studie (2) blijkt dat overgewicht het meest voorkomt bij Amerikaanse tieners (tussen 12 en 15 %) in vergelijking met 14 andere landen. België blijkt daarbij nog een voorbeeldige leerling, samen met de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Litouwen (dat de "slankheidsprijs" wint), Denemarken, Duitsland en Zweden. Dit verschil op de balans moet wellicht elders gezocht worden dan in de fastfoodrestaurants. Misschien speelt ook de grootte van de porties - die in Europa veel bescheidener zijn - een rol