PUBLICITÉ

Het gevaar van het jojo-effect

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 05/05/2015 - 16h04
-A +A

Een drastisch vermageringsdieet volgen. Meteen vier à vijf kg verliezen. Eten zoals voordien. De verloren kilo's weer gedeeltelijk of volledig terugkrijgen. Een paar maanden later een ander dieet volgen om opnieuw af te slanken.

PUB

Het jojo effect

Wie het ene vermageringsdieet na het andere volgt en de verloren kilo's met de jaren weer terugwint, krijgt het uiteindelijk steeds moeilijker om zijn overgewicht kwijt te raken. We hebben het hier over het beruchte jojo-effect.
Hoe sneller de onevenwichtige diëten elkaar opvolgen, hoe meer de kilo's zich opstapelen.
Je solt niet straffeloos met je lichaam. Ons lichaam onthoudt bijzonder goed dat het voordien geteisterd is door één of meer onevenwichtige diëten. Dat is vaak het geval met allerlei "expressdiëten": fruitdieet, monodieet, Atkinsdieet en andere.

Na elke kuur val je terug in je slechte eetgewoonten, die precies je overgewicht hebben veroorzaakt. Je krijgt dan niet alleen je verloren kilo's terug, maar er één of twee extra, alsof het lichaam zich wil beschermen tegen ontbering.
Gevolg: bij het volgende dieet moeten er nog meer kilo's af. We raken ze steeds moeilijker kwijt, en ze verplichten ons om onszelf nog meer te ontzeggen.
In dat geval zijn veel geduld en een evenwichtig, caloriearm dieet nodig om ze voorgoed kwijt te spelen.

Voedingsspecialisten waarschuwen al lang voor dit gevaarlijke jojo-effect.


Uit een grootschalige Amerikaanse studie van zo'n twintig jaar is gebleken hoe schadelijk dit effect kan zijn voor de gezondheid:
  • het bevordert zwaarlijvigheid;
  • het verhoogt de kans op allerlei ziekten;
  • het vermindert de levensverwachting.
Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 13/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 05/05/2015 - 16h04
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diëten: wat is een gevaarlijk dieet en waarom? Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

In de lente zijn allerlei diëten waarmee we nog snel enkele kilo’s willen kwijtraken voor de zomer heel populair. Al deze snelle vermageringskuren, of crashdiëten zijn gevaarlijk. Ze effenen allemaal het pad voor obesitas. Sommige kunnen zelfs onze g...

Jojodiëten: de weegschaal als vijand nr. 1 Gepubliceerd op 05/05/2015 - 16h06

Wie heeft er niet al eens enkele overtollige kilo’s willen kwijtraken? Dat op zich is niet zo moeilijk, alleen komen ze er soms in geen tijd weer bij… Dat is het beruchte jojo-effect : vermageren om nog makkelijker te verdikken.

Het is lente, de tijd van de voorjaarskuren... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h30

Het is weer zover! De chocolade van de paashaas is nog niet goed uit de etalages van de bakkers en patisserieën, of lente, het seizoen van de voorjaarskuren trekt alweer op gang.

Meer artikels