PUBLICITÉ

Het gehoor: een verwaarloosd zintuig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00
-A +A

Ons gehoorzintuig is net zo belangrijk als ons gezichtsvermogen. Weinig Belgen laten nochtans hun gehoor controleren en heel weinig mensen dragen een hoorapparaat. Komt dat door een gebrek aan informatie? Bij wie moet je ervoor terecht? Hoe verlopen de onderzoeken? Wat zijn de oplossingen?

PUB

Hardhorigheid is geen ongemak dat alleen oudere mensen treft. Ook jongere mensen kunnen last krijgen van een verminderend gehoor. De risicofactoren zijn legio, gaande van ziektes over blootstelling aan lawaai in bepaalde beroepen tot gehooraandoeningen als gevolg van onze moderne leefstijl.
Van de 900.000 slechthorenden in België is 40% jonger dan 55.

Een tweede opmerkelijke vaststelling: amper 15 tot 20% van de slechthorenden draagt een gehoorapparaat. De helft van de Belgen heeft zelfs nog nooit zijn gehoor laten controleren.
Hoe valt die nonchalance te verklaren voor een zintuig dat zo belangrijk is voor onze zelfstandigheid en onze sociale, professionele en familiale activiteiten?
Het gaat heel waarschijnlijk om een gebrek aan informatie, want de tests zijn simpel en de technologische vooruitgang op het vlak van auditieve hulpmiddelen is vrij spectaculair.

Gehoorstoornissen: wat moet u weten?

  • Het verlies van een scherp gehoor gebeurt in de meeste gevallen heel geleidelijk aan.
    Soms wordt het zelfs lange tijd niet waargenomen, voor een deel omdat we onbewust compenserend gedrag gaan ontwikkelen - we gaan harder praten of zetten de televisie luider. Daarom is het belangrijk dat we ons gehoor regelmatig laten testen.
  • Symptomen die wijzen op een verminderend gehoor: iemand slecht verstaan, het volume van de televisie systematisch vermeerderen, gesprekken in groep moeilijk kunnen volgen, vermoeidheid, concentratiestoornissen, agressiviteit, angst.
  • De specialist van het gehoor is de neus-, keel- en oorarts (NKO). Hij probeert de mogelijk oorzaken van het slechter horen te achterhalen, bepaalt het type en de graad van hardhorigheid en schrijft indien nodig een hoorapparaat voor.
  • De NKO-arts maakt een balans op van het gehoor. Deze bestaat uit een otoscopie (volledig onderzoek van trommelvlies en het uitwendige gehoororgaan) om de eventuele aanwezigheid van oorsmeer, ettervorming, otitis, enz. na te gaan, en uit een audiometrie. Deze test gebeurt in een geluiddicht hokje en duurt 15 tot 20 minuten. De patiënt krijgt een koptelefoon op en moet de geluiden en de woorden identificeren.
  • Als er eventueel een hoorapparaat wordt voorgeschreven door de NKO, moet u naar een audioprothesist, een specialist in gehoorprothesen. De aanschaf van een hoorapparaat bestaat uit verschillende stappen: de keuze van het type apparaat, het aanbrengen en afstellen, en de controle van de onmiddellijke en permanente efficiëntie.
    Er is een enorme technologische vooruitgang op het gebied van auditieve hulpmiddelen, waardoor heel wat ongemakken vermeden kunnen worden. De hoorapparaten zijn vandaag stukken kleiner dan vroeger en erg weinig zichtbaar, en ook de achtergrondgeluiden en andere interferenties zijn minimaal.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00 Persbericht Resound Pulse, maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gehoorverlies: vermijd sociale en psychische problemen! Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h09

Gehoorverlies heeft vaak zware sociale en psychische gevolgen en kan iemands sociale en professionele leven serieus ontwrichten. Het zelfbeeld krijgt daardoor een serieuze deuk. Nochtans bestaat er een heel netwerk van specialisten die niet alleen de...

Doofheid: van de audioprothesist naar de logopedist Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

In een recent artikel hebben we gewezen op het belang van een vroegtijdige diagnose van doofheid bij kinderen en hebben we ook de typische symptomen opgesomd die ouders moeten alarmeren dat er iets mis is met het gehoor van hun kind. Vandaag zien we...

Gehoorprothesen: wanneer beginnen met een apparaat? Gepubliceerd op 21/04/2017 - 12h30

Hardhorigheid komt veel voor en is een erg hinderlijke kwaal. Zo’n 400.000 Belgen hebben er last van. Een hoorapparaat helpt in dat geval om sociaal niet geïsoleerd te raken. Maar wanneer moet u precies met zo’n apparaat beginnen? Bij welke signalen...

Meer artikels