PUBLICITÉ

Het fysiologisch aspect van de conceptie

Gepubliceerd door Dr. Cécile Malartic op 13/12/2010 - 00h00
-A +A

Ten gevolge van de recente wetenschappelijke en medische ontwikkelingen, zijn de natuurlijke mechanismen die leiden tot de conceptie van een kind duidelijker geworden. Dankzij deze kennis, heeft de begeleide voortplanting snel vooruitgang geboekt, zodat aan ouders met een kinderwens talrijke oplossingen kunnen geboden worden.

PUB

1. De voortplantingsorganen


Bij de vrouw bestaan de voortplantingsorganen uit de eierstokken, de eileiders en de baarmoeder:
- De eierstokken zijn twee klieren die zich aan weerszijden van de baarmoeder bevinden. Maandelijks komt één eicel of oöcyt vrij. Deze wordt dan naar een van de eileiders vervoerd.
- De eileiders zijn kanalen die de eierstokken met de baarmoeder verbinden. Het zijn de waaiervormige uiteinden van de eileiders die de eicel opvangen. Het is ook in de eileider dat de ontmoeting plaatsvindt tussen de eicel en de spermatozoïde of zaadcel.
- De baarmoeder bestaat uit spierweefsel en is bekleed met baarmoederslijmvlies of endometrium. De baarmoeder wordt onderaan afgesloten door de baarmoederhals, die achteraan in de vagina eindigt en waarneembaar is bij een medisch onderzoek.
Bij de man:
De teelballen produceren zaadcellen of spermatozoïden, die bij de zaadlozing samen met het sperma worden uitgestoten. Dankzij flagellen (zweepdraden), bewegen ze zich voort van de vagina naar de baarmoeder als het slijm van de baarmoederhals doordringbaar is voor de zaadcellen. Ze hebben enkele uren nodig om de eileider te bereiken om er de eicel te ontmoeten. Hun levensduur bedraagt 48 tot 72 uur.

2. Van eisprong tot bevruchting


Bij de eisprong komt een eicel vrij die naar een eileider wordt vervoerd. De bevruchting is het resultaat van de ontmoeting van een eicel en een zaadcel. De bevruchting gebeurt dus in de eileider. Slechts één zaadcel slaagt erin de eicel te bevruchten door de wand van de rijpe eicel binnen te dringen. Op dat ogenblik wordt de eicel tevens ondoordringbaar voor elke andere zaadcel. De kern van de zaadcel versmelt dan met de kern van de eicel en ze vormen samen een eitje. Het is ook dan dat de chromosomen van beide cellen paren gaan vormen, alsook het geslacht en de genetische eigenschappen van het toekomstige embryo gaan bepalen. Het eitje begint dan te delen om verschillende cellen te vormen en begeeft zich via de eileider naar de baarmoederholte waar het op de vierde dag eindelijk aankomt.

Gepubliceerd door Dr. Cécile Malartic op 13/12/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Meer artikels