PUBLICITÉ

Het eosinofiel granuloom complex bij de kat

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/07/2007 - 00h00
-A +A

Een opeenhoping van witte bloedcellen, eosinofielen genoemd, in de huid van een kat kan leiden tot een aantal aandoeningen (zweren of verwondingen) die gezamenlijk 'eosinofiel granuloom complex' genoemd worden en waarvan de voornaamste oorzaak nog steeds niet achterhaald werd...

PUB

Een ziekte met vele gezichten...

Bij de huidziekten die onze katten kunnen treffen, hoort onder andere het eosinofiel granuloom complex, dat in drie vormen met verschillend uitzicht kan voorkomen, maar met het gezamenlijke kenmerk dat de verwonding telkens veel witte bloedcellen van het type 'eosinofielen' bevat, die trouwens goed zichtbaar zijn bij een microscopisch onderzoek van de aangetaste huid.
Bij een eerste soort letsels (eosinofiele plaque), zie je roodachtige en vochtige plekken verschijnen, meestal op de buik en aan de binnenkant van de dijen. Deze letsels kunnen hevige jeuk veroorzaken.
Bij een tweede uiting van de ziekte (indolent ulcus), ontwikkelen zich een of meerdere zweertjes op de bovenlippen en soms ook op de tong en het verhemelte.
Het derde symptoom tenslotte bestaat uit een langwerpige grijs en roze vorm zonder haartjes, die geen jeuk veroorzaakt (eosinofiel granuloom) en die zich vaak bevindt aan de achterkant van de dijen.
Elk letsel kan los van of gelijktijdig met de andere verschijnen. De drie soorten letsels kunnen eenmaal in het leven van een kat opduiken, maar meestal gaat het om een chronische of terugkerende aandoening.

... En met een onbekende oorzaak!

Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet geweten welke de oorzaak is van de letsels die wij gezamenlijk onderbrengen onder de naam eosinofiel granuloom complex. In sommige gevallen zou er sprake kunnen zijn van een overgevoeligheid voor insectenbeten (vlooien, muggen...), bacteriële infecties of een of andere voedselallergie. Deze factoren zouden eosinofiele witte bloedcellen kunnen activeren, die op hun beurt verantwoordelijk zouden zijn voor het vrijkomen in de huid van substanties die ontstekingen veroorzaken. Deze hypothesen konden nochtans geschrapt worden bij een aantal onderzochte katten en geen enkele andere oorzaak kon gevonden worden. Men kan voorlopig niet uitsluiten dat de ziekte een genetische oorzaak zou kunnen hebben.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergieën: ook onze katten hebben er last van! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Contact tussen een allergene stof en het lichaam kan een reactie van het immuunsysteem uitlokken die gekenmerkt wordt door huidproblemen of problemen met de luchtwegen (rhinitis, hoest, astma). Katten blijven evenmin gespaard van dit allergisch fenom...

De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Meer artikels