PUBLICITÉ

Het 'echte' lichaam van moeders

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/07/2013 - 15h44
-A +A

Binnenkort verschijnt er een mooi fotoboek dat het 'echte' lichaam wil tonen van vrouwen die net zijn bevallen, zonder dus de foutjes te verstoppen. Want die hebben ook hun charme.

PUB

Naar een nieuwe definitie van schoonheid?

Dat is het erg ambitieuze doel van Jade Beall, een Amerikaanse fotografe die ook dans- en yogalerares is. Na de geboorte van haar dochter heeft ze de veranderingen van haar lichaam niet - zoals zoveel vrouwen - met gelatenheid of droefheid aanvaard, maar vol vreugde en verwondering. Wat wij normaal als mankementen zien – zwangerschapsstriemen, het litteken van de keizersnede, een wat slappere huid, enz. – was voor haar een teken van het wonder van de geboorte.  Een soort hulde aan het leven, zeg maar. En het idee dat dit nieuwe lichaam sociaal onaanvaardbaar was, dat ze het moest wegsteken voor de ogen van de wereld, leek haar absurd.

Een fotoboek om de schoonheid van vrouwen te laten zien

Vandaar is het idee gegroeid om een fotoboek te maken over het lichaam van vrouwen die zijn bevallen. Misschien hebt u al voorbeelden gezien op de sociale netwerken; anders moet u maar eens surfen naar de website van het projet: http://www.abeautifulbodyproject.com. Alleen al het zien van de foto’s die zijn geselecteerd om het project voor te stellen, maakt al indruk. We zijn het zo gewoon om «perfecte» lichamen te zien, lichamen die geretoucheerd zijn om het minste plooitje of het kleinste smetje te laten verdwijnen! Positief bekeken doen zwangerschapsstriemen denken aan de strepen van de vacht van een panter. De littekens van een keizersnede herinneren aan een avontuur, een lijntje meer op een lichaam dat er al veel heeft. Het project beperkt zich trouwens niet tot foto’s van na de zwangerschap. Ook ziekte, de menopauze of borstvoeding zijn momenten in het leven die het lichaam van vrouwen onaanvaardbaar (of toch zeker «ontoonbaar») maken. Als het project een vervolg krijgt, komen ook die aspecten aan bod.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/07/2013 - 15h44
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spiegeltje spiegeltje aan de wand ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Achter de term "lichaamsbeeld" gaat een groot mysterie schuil. Tussen het beeld dat de anderen van ons hebben, ons zelfbeeld en het beeld dat we bewonderen of haten in de spiegel of op een foto, gaapt soms een diepe kloof. Je zou zowaar gaan denken d...

Ook ons haar wordt ouder. Hoe verzorgen we het? Geüpdatet op 19/05/2015 - 11h53

Net als onze huid verandert ook ons haar als we ouder worden. De haarproducten die we gebruikten toen we twintig waren, zijn dan vaak niet meer geschikt. Hoe moeten we ons haar verzorgen als het ouder wordt ?

Meer artikels