PUBLICITÉ

Het downsyndroom: nieuwe test maakt vruchtwaterpunctie overbodig

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10
-A +A

Sinds een jaar bestaat er een genetische bloedtest voor de opsporing van het downsyndroom. Die test blijkt heel doeltreffend te zijn en is meer dan 99 % betrouwbaar.

De test kan een vruchtwaterpunctie vermijden bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het downsyndroom.

PUB

Nieuwe niet-invasieve screening van het downsyndroom of trisomie 21

De huidige screening van het downsyndroom of trisomie 21 gebeurt via een bloedonderzoek van de moeder (daarbij gaat men op zoek naar downsyndroommarkers) en een meting van de nekplooi via een echografie. De test brengt ook de leeftijd van de moeder in rekening.
Als er een verhoogd risico bestaat (in 4 % van de gevallen), wordt er een vruchtwaterpunctie voorgesteld. Dat onderzoek is echter riskant omdat ervoor vruchtwater wordt weggenomen en die ingreep houdt een risico in op miskramen.

 

Vandaag bestaat er een nieuwe test die meer dan 99 % betrouwbaar is

In de nieuwe test wordt alleen onderzocht of er in het genoom van de foetus een normale hoeveelheid DNA van de chromosomen nummer 13, 18 en 21 is. Een afwijkende hoeveelheid van deze chromosomen veroorzaakt namelijk het downsyndroom. De test kan worden uitgevoerd na de tiende week na het uitblijven van de maandstonden.

De test is uiterst doeltreffend en betrouwbaar en kan de vruchtwaterpunctie in het gros van de gevallen vervangen. De kans op miskramen wordt erdoor veel kleiner.

Voor deze test wordt het DNA van de foetus onderzocht. Dat DNA is aanwezig in het bloed van de zwangere moeder.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 17h10

Laboratoire Cerba, http://www.trisomie21-foetale.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Screenen naar het syndroom van Down: complexe beslissingen Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h44

Het screenen naar het syndroom van Down (trisomie 21) houdt in dat men twee belangrijke beslissingen zal moeten nemen. Het is dus uiterst belangrijk dat men voldoende informatie krijgt om met volledige kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen.

Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden....

Meer artikels