PUBLICITÉ

Het depressiegen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Zijn we genetisch voorbestemd voor depressie? Die hypothese wint veld, nu er een twintigtal chromosoomregio's ontdekt zijn die genen bevatten die een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse geestesziekten, waaronder depressie.

PUB

Deze theorie is niet echt nieuw. Vroegere studies bij tweelingen hebben al uitgewezen dat er genetische factoren bestaan die het depressierisico in bepaalde families verhogen. Volgens de auteurs kunnen sommige genencombinaties voorbestemmen voor depressie, zoals voor tal van ziekten het geval is. Enige tijd later werd de mutatie van een gen, CREB1, dat een belangrijke rol speelt in de hersenen, geassocieerd met een verhoogde kans op depressie bij vrouwen. Dit keer bestudeerden de onderzoekers het genotype van 81 families waarin één of meer gevallen van ernstige, terugkerende of vroegtijdige depressie opgespoord werden. Ze ontdekten daarbij maar liefst 19 bijkomende chromosoomregio's die genen bevatten die een rol spelen bij depressie. Andere ontdekking: sommige regio's zorgen ervoor dat vrouwen kwetsbaarder zijn. Die vaststelling doet de auteurs besluiten dat de eiwitten waarvoor deze genen coderen, interageren met geslachtshormonen. Deze hypothese zou kunnen verklaren waarom vrouwen vaker last hebben van depressies dan mannen, vooral tijdens periodes van hormonale schommelingen: de menstruatie, de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de menopauze. Al deze inzichten zouden tot nieuwe therapeutische strategieën kunnen leiden die zich specifiek richten op aangetaste hersenbanen bij depressiepatiënten (geneesmiddelen, preventie, …). Zo is het niet langer ondenkbaar dat patiënten en risicopersonen op een dag behandelingen zullen aangeboden krijgen die aangepast zijn aan hun genotype.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00 Zubenko G. et coll., American Journal of Medical Genetics, juli 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een vitamine tegen depressie? Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Meer artikels