PUBLICITÉ

Het cauda-equinasyndroom, een dringend medisch geval

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/10/2012 - 12h24
-A +A

Bij het cauda-equinasyndroom (CES, of caudasyndroom) zijn de bundels zenuwwortels onder de tweede lumbale wervel bekneld geraakt.

Die zenuwwortels liggen in de onderrug en waaieren uit in een paardenstaart, vandaar het gebruik van de term ‘equina’ (Latijn voor ‘paard’).

Het cauda-equinasyndroom kan tot een handicap leiden en moet dringend behandeld worden.

 

PUB

Een bundel zenuwwortels in de vorm van een paardenstaart

De wervelkolom bestaat uit een reeks op elkaar gestapelde wervels waarbinnen het ruggenmerg loopt. Uit dat ruggenmerg vertrekken de zenuwen die de verschillende lichaamsdelen aansturen. Het ruggenmerg loopt niet door tot onder in de wervelkolom. Het stopt onder de tweede lumbale wervel, maar een zenuwbundel loopt nog verder door. Die bundel wordt vanwege zijn vorm en gelijkenis de cauda equina of paardenstaart genoemd.

Deze cauda equina controleert de organen in het bekken en de onderste ledematen.

Bij druk op die zenuwbundel is er sprake van het cauda-equinasyndroom.

Wat zijn de oorzaken van het cauda-equinasyndroom?

De cauda equina kan bekneld raken door:

  • een breuk of hernia van een tussenwervelschijf (een schijf tussen twee wervels die op de zenuwwortels drukt). Dat is de meest voorkomende oorzaak;
  • een tumor;
  • een abces;
  • een fysiek trauma;
  • een inflammatoir oedeem, zoals spondylartritis ankylosans.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 12h24

Manuel Merck, Encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Syndroom van Guillain-Barré Geüpdatet op 01/07/2003 - 00h00

Deze ziekte, waarvan de oorzaak niet gekend is en die de isolatie rond de zenuwen aantast, vermindert de spierkracht. Ze kan heel ernstig zijn en tot respiratoire benauwdheid leiden. De behandeling gebeurt met plasmaferese en gammaglobulinen.

Meer artikels