PUBLICITÉ

Het carpaletunnelsyndroom eindelijk ontrafeld?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/01/2007 - 00h00
-A +A

Wetenschappers hebben via microscopisch onderzoek van het carpaletunnelsyndroom misschien de oorzaak achterhaald van deze pijnlijke aandoening die de afgelopen jaren almaar meer voorkomt. Tot de mogelijke oorzaken behoren het gebruik van de muis voor de pc en, meer algemeen, beroepen waarbij repetitieve bewegingen van de hand, een onnatuurlijke houding van de hand, en een krachtige greep komen kijken.

PUB
Overzicht

Te grote belasting

De carpale tunnel is een nauw kanaal tussen de beentjes en de gewrichtsbanden van de pols dat de middelste handzenuw en de buigpezen van de vingers beschermt. Beknelling van de middelste zenuw kan krachtverlies en/of een doof gevoel in de handpalm en in de pols veroorzaken, of ook nog een pijnlijk gevoel in de vingers en in de handpalm, vaak met uitstralingen naar de onderarm, de elleboog en de schouder. Dan spreekt men over het carpaletunnelsyndroom.
Het carpaletunnelsyndroom komt over het algemeen voor bij mensen die repetitieve handelingen uitvoeren met de hand, maar dat verband was tot dusver nog niet wetenschappelijk vastgelegd.

Onderzoekers van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten hebben met krachtige microscopen de carpale tunnels van 11 patiënten onderzocht die het syndroom hadden.
Ze onderzochten ook de carpale tunnels van 16 overleden personen, van wie er twee aan het syndroom leden.
Bij dit onderzoek ontdekten ze verschillende parallelle lagen van weefsel rond de pezen in de carpale tunnel . Als die pezen in de carpale tunnel glijden, nemen ze dat weefsel mee. Het is een beetje te vergelijken met het uitstrekken van een arm die bekleed is met verschillende lagen mouwen.
Bij alle mensen die lijden aan het carpaletunnelsyndroom stelden de onderzoekers letsels van het bindweefsel vast, met scheurtjes en littekens. Zoals te verwachten is wanneer het letsel voortkomt van een blessure, treden de zwaarste gevallen op vlak in de buurt van de pezen.

De onderzoekers stelden daarom dat bruuske of repetitieve bewegingen van de vingers in verschillende richtingen het bindweefsel in de carpale tunnel afklemmen en het carpaletunnelsyndroom veroorzaken.
Die bevinding moet natuurlijk nog worden bekrachtigd. Maar als ze klopt, betekent dit dat er nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen worden voor deze toch zeer hinderlijke aandoening. Het wekt ook de hoop dat de diagnose misschien in een veel vroeger stadium kan worden gesteld, nog voor het syndroom zich manifesteert.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/01/2007 - 00h00 Ettema, A.M. Plastic and Reconstructive Surgery, November 2006; vol 118: pp 1413-1422.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels