PUBLICITÉ

Het blauwe pilletje: een duwtje in de rug bij medisch begeleide voortplanting (MBV)

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00
-A +A

De effecten van sildenafil, het blauwe pilletje, op de potentie worden vandaag door niemand meer betwist. Wat echter minder geweten is, is dat het de spermakwaliteit verbetert bij een vruchtbaarheidsbehandeling, ook al heeft slechts een minderheid van de gebruikers daar baat bij.

PUB

Jongemannen en MBV

Sildenafil, het bekende blauwe pilletje, verhoogt doeltreffend de potentie van oudere mannen. Het is echter ook aangewezen bij jongere mannen, vooral partners van vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling (MBV) volgen. Deze mannen hebben het immers soms moeilijk om sperma te leveren op "commando". Aangezien het bij MBV essentieel is om de spermakwaliteit volledig te behouden, nam een prospectieve studie deze kwestie onder de loep.

Sildenafil in vergelijking met een placebo

De onderzoekers bestudeerden twee groepen van twintig jongemannen die geen enkel vruchtbaarheids- of potentieprobleem hadden. De eerste groep kreeg een orale dosis sildenafil en moest één uur later een spermastaal leveren, de tweede groep moest dezelfde opdracht vervullen, maar kreeg een placebo.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00 Bron: De Huisarts nr. 696, 23 juni 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Onvruchtbaarheid bij mannen: is de gsm in het spel? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Er zou een verband kunnen bestaan tussen de verminderende vruchtbaarheid bij mannen en het almaar stijgende gebruik van de gsm . Dat is althans de voorlopige conclusie van een Amerikaans onderzoek dat vaststelde dat bij mannen die hun mobiele telefoo...

Vader worden na chemotherapie, het kan! Geüpdatet op 11/03/2002 - 00h00

Mannen die chemotherapie krijgen voor kanker, zijn vaak steriel. Sommigen vormen echter nog functionele spermatozoa die kunnen worden afgenomen en gebruikt voor in vitro fertilisatie dankzij de ICSI-techniek.

Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma? Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

Meer artikels