PUBLICITÉ

Het belang van zelfrespect

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 12h49
-A +A

Respect, is een woord dat je vaak hoort. Het is iets wat veel mensen nastreven.

Maar moet je om gerespecteerd te worden niet eerst het goede voorbeeld geven en jezelf respecteren?

PUB

Passief gedrag is negatief gedrag

Stel, u bent in een supermarkt en u staat in de file aan de kassa. Iemand achter u vraagt of hij mag voorgaan, zegt dat hij niet veel in zijn wagentje heeft en dat hij erg gehaast is. U laat de persoon voorgaan, maar wat denkt u dan in alle stilte? Ik heb tijd zat en ik ben blij dat ik iemand een plezier kan doen? Dan is het goed. Maar als u zelf ook niet veel tijd hebt en u de persoon alleen maar voorrang gaf omdat u niet durfde te protesteren, dan is de situatie niet zo gunstig voor u. Uw passief gedrag is dan negatief gedrag. Het betekent dat u zichzelf niet doet gelden en dat kan schadelijk zijn voor uzelf.

Het kan betekenen dat u denkt dat u helemaal niet belangrijk bent en dat niemand hoeft rekening te houden met uw tijd. Wie dan ook, welke onbekende dan ook is belangrijker dan u, zo klinkt het in uw gedachten. 'Ik ben niet de moeite waard, waarom zou er dan iemand aandacht aan mij willen besteden.
Mijn gevoelens tellen ook niet mee. Ik verberg ze dan ook makkelijk om voorrang te geven aan de gevoelens van iemand anders. Al die gedachten zitten in die houding en het is meer dan zomaar een banaal incident in het leven van elke dag.

Zichzelf respecteren leren

Als men de eigen gevoelens negeert en doet alsof ze niet meetellen, dan gaat men op termijn denken zoals men zich gedraagt en dat je de anderen altijd moet laten voorgaan. Zij zouden het verdienen en u niet. Dat is een hoogst schadelijke gedachtegang die neerkomt op misprijzen voor zichzelf. Het is dus belangrijk dat men zich laat gelden. Niet alleen om een plaats in te nemen in de samenleving maar ook om zichzelf ruimte te gunnen. Iemand die zichzelf niet respecteert kan zich moeilijk laten respecteren door de anderen en heeft ook moeite om van zichzelf te houden.

Zich laten gelden om een deppressie te bestrijden ...

Een ding is zeker, mensen die zichzelf niet respecteren en die zichzelf niet laten gelden, lopen een verhoogd risico op depressies. Zelfrespect is dus in zekere zin een antidepressivum en dat draagt bij tot de geestelijke gezondheid.

Als dit u bekend in de oren klinkt, denk dan aan wat u had moeten antwoorden. Herhaal het antwoord in uw hoofd zodat het gebruiksklaar is voor in de supermarkt bijvoorbeeld. Zorg voor een beleefd en respectvol antwoord. De reden waarom men niets zegt is vaak de angst om onbeleefd over te komen, om niet respectvol te zijn. Maar zelfrespect is net zo belangrijk als respect voor de ander. U kunt dus zeggen, 'nee, het spijt me, maar ik ben ook erg gehaast'. Doen!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 24/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/10/2013 - 12h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Niet oordelen om beter te evalueren... Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

We zijn verplicht om te leven met onszelf, met onze persoonlijkheid en ons karakter. Een woonst, een beroep en kleren kan je kiezen, maar dat is niet het geval met de psyche . En die blijkt ons niet altijd of op bepaalde vlakken helemaal niet te beva...

Vermijd een negatieve spiraal Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Om met iemand te kunnen communiceren , moet je hem in de eerste plaats nemen zoals hij is en dus aanvaarden wat hij zegt, ook al bent u het er niet mee eens. U moet hem met andere woorden de vrijheid gunnen om anders te denken dan u en hem duidelijk...

Ik heb een slecht karakter, wat kan ik daar aan doen? Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Ik denk dat ik een slecht karakter heb. Waarom denk ik dat? Omdat ik vaak boos ben, vaak dingen stukgooi en tegendraads ben. Het is een kant van mij waar ik me om schaam, maar ik lijk er niets aan te kunnen doen. Hoe kan ik een beter mens worden of h...

Meer artikels