PUBLICITÉ

Het BCG-vaccin: waar blijft het?

Gepubliceerd door Dr. Christelle PIERROT, huisarts; tekst bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 14h44
-A +A

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifieke situaties.

PUB

BCG-vaccin tegen tuberculose: waar staat België?

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie met de naam Mycobacterium tuberculosis, beter bekend als de Kochbacil. Vooral de longen worden door de bacterie aangetast. Als mensen met longtuberculose hoesten, spugen of niezen, komen er ziektekiemen vrij in de lucht waardoor de ziekte verspreid wordt.

Het aantal in België geregistreerde gevallen van tuberculose bedraagt over het algemeen iets minder dan 10 gevallen op 100.000 mensen. Dat lijkt misschien weinig, maar er zijn nog relatief grote verschillen tussen de verschillende landstreken en bevolkingsgroepen. Tuberculose treedt bijvoorbeeld vooral op bij bevolkingsgroepen die in een onzekere situatie verkeren (zonder vaste woonplaats), bij migranten uit gebieden als de sub-Sahara (het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara) - waar veel tuberculose en besmettingen door het hiv-virus voorkomen - en bij bejaarden omdat die het kwetsbaarst zijn. Tuberculose komt ook meer voor in Brussel dan elders op het Belgisch grondgebied.

Er is wel goed nieuws: tuberculose is een ziekte die behandeld én genezen kan worden. De behandeling duurt wel lang en is heel lastig (vier antibiotica, minstens zes maanden lang te nemen, en een strikt medisch toezicht). 

BCG, het vaccin tegen tuberculose

De idee is dan ook, zoals vaak in de geneeskunde, om «te voorkomen in plaats van te genezen». Daarom is het vaccin tegen tuberculose of BCG zo belangrijk. Het BCG-vaccin wordt sterk aanbevolen aan mensen met een verhoogd risico op tuberculose. Dat zijn kinderen die geboren worden in landen waar tuberculose woedt, of kinderen die in België geboren zijn maar die regelmatig of voor langere tijd naar een besmet gebied gaan. Het gaat bij volwassenen om twee grote categorieën: mensen die veel tijd doorbrengen - of dat zullen doen - in landen waar tuberculose woedt, en mensen die patiënten met tuberculose verzorgen.

De inenting met het BCG-vaccin kan al bij de geboorte gebeuren, liefst voor de derde levensmaand. Zo wordt vermeden dat er een intradermoreactie moet gebeuren (een injectie van een extract van tuberculine in de huid om na te gaan hoe het lichaam erop reageert en of er al dan niet al contact is geweest met de bacil). Na de eerste inenting is er maar één herhaling van het vaccin nodig.

Gepubliceerd door Dr. Christelle PIERROT, huisarts; tekst bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 14h44

*In veel landen is tuberculose nog sterk aanwezig: alle Afrikaanse landen, alle landen in Azië -  inclusief het Nabije en Midden- Oosten -, in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika, de landen van Centraal en Oost-Europa - ook de landen van de voormalige Sovjet-Unie - en enkele landen in de Europese Unie (Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Portugal en Roemenië).

InVS, Sante.gouv.fr, vaccination-info.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het BCG-vaccin tegen tuberculose: hebt u het nodig? Geüpdatet op 22/09/2014 - 09h55

Tuberculose komt in België weinig voor. Maar de ziekte bestaat nog en ze is gevaarlijk. Het vaccin tegen tuberculose heeft de ziekte sterk teruggedrongen, maar de inenting wordt vandaag alleen nog in enkele heel specifieke gevallen aangeraden. Hebt u...

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Tuberculose : terugkeer van een oude ziekte Geüpdatet op 08/03/2003 - 00h00

Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer m...

Tuberculose: ook in België Gepubliceerd op 18/08/2014 - 11h53

Tuberculose is een zeer besmettelijke luchtwegenaandoening, maar sinds de ontwikkeling van een vaccin in de jaren 1920 is ze gelukkig sterk teruggedrongen. De ziekte is wel nooit helemaal verdwenen. Het aantal gevallen daalt ook nu nog altijd, maar w...

Meer artikels