PUBLICITÉ

Het BCG-vaccin tegen tuberculose: hebt u het nodig?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/09/2014 - 09h55
-A +A

Tuberculose komt in België weinig voor.
Maar de ziekte bestaat nog en ze is gevaarlijk.

Het vaccin tegen tuberculose heeft de ziekte sterk teruggedrongen, maar de inenting wordt vandaag alleen nog in enkele heel specifieke gevallen aangeraden.

Hebt u het BCG-vaccin tegen tuberculose nodig? 

PUB

Het BCG-vaccin tegen  tuberculose: vandaag nog maar heel zelden gebruikt

Decennialang werd het BCG-vaccin aan alle kinderen toegediend. Zo werd tuberculose geleidelijk aan uit onze contreien gebannen.

Vandaag wordt het haast niet meer gebruikt. Maar tuberculose bestaat nog altijd. Het aantal gevallen daalt weliswaar nog, maar slechts heel traag. In België zijn er nog altijd een kleine duizend gevallen per jaar, waaronder enkele met dodelijke afloop (14 in 2012).

Waarom wordt er niet meer ingeënt tegen tuberculose?
Het BCG-vaccin tegen tuberculose is eigenlijk niet erg doeltreffend, zeker niet als het pas na de kindertijd wordt toegediend. In dat geval biedt het maar voor 50% bescherming. Daarom wordt het vaccin nog maar in een aantal heel specifieke situaties gebruikt:

  • Kinderen en jonge volwassenen die naar een land trekken waar tuberculose al meerdere maanden woedt.
  • Kinderen die naar ons land geïmmigreerd zijn en uit een land komen waar tuberculose veel voorkomt en waar ze ook geregeld naar terugkeren.
  • Eventueel ook volwassenen die voor meerdere maanden naar een land trekken waar de ziekte woedt en waar geen goede medische infrastructuur  aanwezig is, als ze in contact zullen komen met de bevolking (­sociale werkers bijvoorbeeld).
  • In bepaalde gevallen ook medisch personeel dat vaak in contact komt met patiënten die aan tuberculose lijden.

Landen waar tuberculose woedt:

Het zijn er veel – heel Afrika, heel Azië, Centraal en Zuid-Amerika, enz. Tuberculose is niet geen ziekte die aan bepaalde zones gebonden is, maar eerder aan bepaalde levensomstandigheden. Ze loert overal waar mensen te dicht op elkaar wonen, waar er gebrek aan hygiëne is, een tekort aan of een gebrekkige medische dienstverlening, enz.

 

Ik wil me laten vaccineren tegen tuberculose

Het BCG-vaccin tegen tuberculose bestaat nog, maar is in België niet beschikbaar. Als u het nodig hebt en uw huisarts het voorschrijft, kan uw apotheker het laten invoeren.
U kunt het ook aanvragen bij het Franstalige ‘Fonds des Affections respiratoires’ in Brussel (FARES, www.fares.be) en op het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be).

Voor een doeltreffend vaccin
De bescherming begint vijf tot tien weken na de inenting. Laat u dus lang genoeg op voorhand inenten als u naar het buitenland reist. Het vaccin werkt trouwens maar tien tot vijftien jaar. U moet de inenting dus regelmatig herhalen.

Vergeet ook de screening niet.

Tuberculose is natuurlijk te genezen. Als u verschillende verblijven achter de rug hebt in een land waar de ziekte vrij algemeen heerst, kunt u met een screening een of twee jaar na elk verblijf nagaan of u al dan niet besmet bent met de ziekte.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/09/2014 - 09h55

vaccination-info.be; Instituut voor Tropische Geneeskunde

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het BCG-vaccin: waar blijft het? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifie...

Nieuwe uitbarsting van tuberculose Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Tuberculose : terugkeer van een oude ziekte Geüpdatet op 08/03/2003 - 00h00

Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer m...

Tuberculose: ook in België Gepubliceerd op 18/08/2014 - 11h53

Tuberculose is een zeer besmettelijke luchtwegenaandoening, maar sinds de ontwikkeling van een vaccin in de jaren 1920 is ze gelukkig sterk teruggedrongen. De ziekte is wel nooit helemaal verdwenen. Het aantal gevallen daalt ook nu nog altijd, maar w...

Meer artikels