PUBLICITÉ

Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 02/01/2008 - 00h00
-A +A

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? Dat is blijkbaar een ander paar mouwen. Hier volgen de antwoorden op de meest concrete vragen.

PUB

Het belangrijkste is zo vroeg mogelijk te beginnen met het ritueel van het tandenpoetsen zodat het vanzelfsprekend deel gaat uitmaken van de gewoonten. Omdat kinderen veel leren door een voorbeeld te kopiëren, is het een prima oplossing dat de ouders aan hun kinderen tonen hoe zij hun tanden moeten poetsen. Even belangrijk daarbij is van het poetsen een speelse activiteit te maken.

Vanaf welke leeftijd moeten kindertanden gepoetst worden?

De latere kwaliteit van een gebit wordt reeds zeer jong bepaald. Het is bijgevolg zeer belangrijk de kinderen op zeer jonge leeftijd aan te leren hoe zij zich moeten gedragen op gebied van levenshygiëne, waarvan de mond- en tandhygiëne deel uitmaakt. Al vanaf de leeftijd van 4 maanden, vlak voor het verschijnen van de eerste tandjes, kunt u de mond van jonge kinderen verzorgen met een kompres gedrenkt in lauw water of in een fysiologische zoutoplossing. Dat mag gerust een- of tweemaal per dag gedaan worden om eventuele bacteriën te verwijderen die via de zuigfles of borstvoeding aangebracht werden. Voor een echte poetsbeurt, kunt u beter wachten tot de eerste tandjes er effectief zijn. Gebruik daarvoor een zachte tandenborstel, die op de eerste plaats moet dienen om het tandvlees te masseren. Dit moet uiteraard door de ouders gedaan worden en altijd tweemaal per dag.

Vanaf wanneer kan een kind zelf zijn tanden poetsen?

Wanneer het kind 2 jaar oud is, mag het stilaan beginnen de tandenborstel vast te houden. U blijft achter het kind staan en leert het hoe de tanden moeten gepoetst worden zonder een deel van de mondholte over te slaan. Het is ook vanaf die leeftijd dat u tandpasta mag beginnen gebruiken. Het is nochtans pas vanaf de leeftijd van 5 tot 6 jaar dat een kind echt zelfstandig zijn tanden kan poetsen.
Op die leeftijd wil een kind graag 'zelf' dingen doen en het is bovendien handiger geworden.
Tandenpoetsen kan dan inderdaad zelfstandig gebeuren. De ouders moeten wel controleren of de tanden goed en zorgvuldig gepoetst worden. Zij moeten er ook voor zorgen dat de poetsbeurt zeker 2 minuten duurt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 02/01/2008 - 00h00 Antwoorden van Annie Hervé, wetenschappelijke deskundige Procter & Gamble afdeling Mond- en Tandhygiëne.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
deschooolt

Om de kinderen spelenderwijs aan een tandenborstel te laten wennen is bij uitstek de 3 zijdige tandenborstel Junior van Dentrust geschikt. Deze Junior borstel vouwt zich als het ware vanzelf over de tandjes en beschermt daarbij het tandvlees. Ook voor de ouders gemakkelijker te hanteren ,bij het behulpzaam zijn Eenmaal bekend met dit borsteltje willen de kinderen niets anders meer ! En dus ook de ouders. Voor uitleg kijk op You Tube

PUBLICITÉ
Lees ook
Een goede basis voor een goed gebit Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een gezond gebit draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Er moet van bij de geboorte aan gewerkt worden, en het moet elke dag onderhouden worden, dankzij een goede voedselhygiëne en grondig poetsen. Ook een regelmatig tandartsbezoek is een must...

Mooie melktanden = mooie definitieve tanden! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moeten kinderen veel zorg dragen voor hun melktanden. Die vallen weliswaar uit, maar hun gezondheid is bepalend voor die van de latere definitieve tanden. Uitleg en preventietips…

Tandproblemen voorkomen bij kleine kinderen Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Zowel melktanden als 'definitieve' tanden kunnen schade lijden. Het proces kan beginnen van zodra de eerste tandjes opduiken bij de baby, in bepaalde omstandigheden. Melktanden zijn tijdelijk. Hun levensduur is beperkt, maar dat neemt niet weg dat ze...

Meer artikels