PUBLICITÉ

Het abc van hepatitis

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00
-A +A

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

PUB

Hepatitis: de gemeenschappelijke punten

Hepatitis is een ontsteking van de lever en heeft verschillende oorzaken. De term wordt wel meestal gebruikt voor de vormen van hepatitis die veroorzaakt worden door virussen die in de levercellen binnendringen. Als dat gebeurt, gaat ons immuunsysteem in de aanval en worden er levercellen vernietigd. In het beste geval volstaat het immuunrespons om alle besmette cellen te vernielen en stelt de ziekte niet al te veel problemen. Maar soms hebben volwassene acute hepatitis. Die manifesteert zich doorgaans door het geel worden van de huid en door grote vermoeidheid. Hepatitis kan ook chronisch worden. In dat geval blijft het virus zich verder ontwikkelen, ook al zijn er al veel cellen vernietigd door ons immuunsysteem. Het resultaat is dat er tussen de besmette cellen en de cellen die vernietigd zijn almaar minder plaats overblijft voor de gezonde cellen. Dit proces kan uiteindelijk leiden tot het ontstaan van levercirrose, een aandoening die op haar beurt leverkanker kan veroorzaken.

Hepatitis A, B en C: de meest bekende vormen

De drie bij het grote publiek bekendste vormen van hepatitis zijn:

Hepatitis A:
Dat is de hepatitis van de reiziger. We lopen ze op door contact met besmette feces. Dat kan rechtstreeks gebeuren of via slecht bereide voeding. Deze vorm wordt niet chronisch, maar kan grote en blijvende vermoeidheid veroorzaken. Zelfs in sommige Middellandse-Zeelanden kan de besmetting gebeuren!

Hepatitis B:
Deze vorm wordt via contact met besmet bloed, onveilige seks of door het uitwisselen van gebruikte naalden in het drugsmilieu. Maar ook een moeder kan hepatitis B doorgeven aan haar kind. Hepatitis B wordt in 10% van de gevallen chronisch. Er bestaat dus kans op ontwikkeling van levercirrose, en zelfs van leverkanker.

Hepatitis C:
Deze vorm is discreter dan de twee andere en leidt zelden tot een acute infectie. Ze wordt in het merendeel van de gevallen wel chronisch en vormt dan een sluipende ziekte die uiteindelijk toch tot cirrose en in een later stadium ook tot leverkanker kan leiden. Hepatitis C wordt doorgegeven via het bloed, bijvoorbeeld door gebruik van besmette naalden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis A, B, C, D, E: het abc van de leverkwalen Gepubliceerd op 03/09/2013 - 10h06

Hepatitis? Iedereen heeft er al wel eens over gehoord. We weten doorgaans wel dat het een leverziekte is, maar kent u ook de typische kenmerken ervan, en weet u hoe de symptomen te bestrijden zijn? We frissen uw geheugen even op.

Hepatitis B : vergeet het vaccin niet ! Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Heel wat reizigers stellen zich bij een verblijf in het buitenland ongewild bloot aan het risico op hepatitis B , bijvoorbeeld na een ongeval of een ziekte die een medische behandeling vereist. En toch is er een doeltreffend vaccin dat bescherming bi...

Meer artikels